Schema finanțării locurilor de muncă pentru tineri e funcțională

0

Schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională, iar măsurile sunt momentan finanțate de la bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), remis ca urmare a declarațiilor președintelui Traian Băsescu, informează Agerpres.

„Schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile (aferente Inițiativei Locuri de Muncă pentru Tineri — n.r.) sunt finanțate momentan din bugetul asigurărilor sociale și din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operațional Capital Uman 2014 — 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România”, susține MFE.

Ministerul a transmis Comisiei Europene versiunea oficială a acestui program în data de 6 august a.c. și alte state membre UE au optat să finanțeze din buget măsurile aferente Inițiativei Locuri de Muncă pentru Tineri, urmând să le deconteze ulterior din Fondul Social European, deoarece nu au încă programele operaționale aprobate de Comisia Europeană.

Schema se finanțează prin Programul Operațional Capital Uman 2014 — 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă.

Pe Axa prioritară 1 a POS DRU 2014 — 2020 este alocată suma de 212 milioane euro pentru tineri.

„106 milioane de euro din Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Initiative—YEI), pentru trei regiuni în care rata șomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani este mai mare de 25%. Cele trei regiuni sunt: Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia. Alocarea financiară menționată este aferentă anilor 2014-2015, plățile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018. La această sumă, România a alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE)”, mai arată comunicatul citat.

Potrivit MFE, pe Axa Prioritară 2 este alocată o sumă de aproximativ 362 milioane de euro.

„Având în vedere importanța susținerii tinerilor din perspectiva creșterii ratei de ocupare în rândul acestui grup țintă, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de susținere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). Această sumă dedicată tinerilor poate fi decontată de România din FSE până în 2023. Ne propunem ca prin Axa Prioritară 2 să continuăm finanțarea și pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finanțate din Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri după anul 2015 în cazul în care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia”, mai spune ministerul.

Președintele Traian Băsescu le-a transmis sâmbătă tinerilor prezenți la Școala de Vară a Partidului Mișcarea Populară (PMP) că, dacă ar fi în locul lor, ar face „proteste zilnice la Guvern”, pe motiv că Executivul nu a reușit până acum să cheltuiască fondurile alocate de Comisia Europeană pentru programul Locuri de muncă pentru tineret.

„În programul ‘Locuri de muncă pentru tineret’, spre exemplu, Romania are alocate 106 milioane de euro care trebuie cheltuiți în perioada 2014-2015. Dacă acești bani nu se cheltuiesc, se realocă altor țări. Deci, în 2014-2015 trebuie să cheltuim cei 106 milioane de euro, destinați creării de locuri de muncă pentru tineri. Cât credeți ca s-a cheltuit până acum? Zero. Programul transmis de Guvernul României la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce este nepermis (…) În această direcție, eu, dacă aș fi în locul vostru, aș face zilnic proteste la Guvern, pentru că nu sunt bani pe care să-i ai la dispoziție pentru multă vreme”, a afirmat președintele Traian Băsescu.

Șeful statului a explicat că suma de 106 milioane de euro este destinată tinerilor din regiunile în care șomajul în rândul tinerilor depășește 25%.

„România are pe masa Comisiei Europene 106 milioane de euro, este adevărat, nu pentru toată țara, ei sunt destinați tinerilor care se află în regiunea Centru, în regiunea Sud Muntenia și în regiunea Sud-Vest, acolo unde șomajul în rândul tinerilor depășește 25%. Este adevărat, de asemenea, că UE socotește șomajul pentru tineri în intervalul de vârstă 15-25 de ani. Pentru unii dintre dvs. întrebarea firească este: de ce de la 15 ani? Pentru că merg la liceu. Da, dar sunt și care se opresc la opt clase sau la zece clase. Și atunci Uniunea a vrut să acopere și această eventualitate și chiar așa socotește șomajul — tinerii care nu sunt la școală, fie ei și de 15-16 ani, se consideră tineri șomeri”, a precizat șeful statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.