Conflictul din Siria ia amploare

0

Cel puțin 19 civili și-au pierdut viața în bombardamentele care au avut loc duminică în nord-estul Siriei, unde luptătorii kurzi câștigă teren în fața jihadiștilor Statului Islamic (SI) pe care îi înfruntă în lupte sângeroase, a făcut cunoscut un ONG, citat de AFP.

Printre civilii uciși la Hajiyah și Tal Khalil, în provincia Hassaka, se află cinci copii, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

În paralel, forțele kurde din cadrul Unităților de protecție a poporului (YPG) câștigă teren în fața SI, cucerind mai multe sate în jurul localității Tal Hamis, bastion al jihadiștilor situat strategic în apropiere de Qamishli, important oraș kurd. În cursul luptelor, 15 jihadiști ai Statului Islamic au fost omorâți.

Conform directorului OSDH, Rami Abdel Rahmane, părțile implicate în conflict, atât YPG susținute de triburi arabe care se opun jihadiștilor, cât și luptători ai SI folosesc ”tot felul de proiectile” pentru a bombarda pozițiile inamice.

Din acest motiv, ”este imposibil să se afle cu certitudine cine a fost la originea bombardamentului în care și-au pierdut viața 19 civili”, la Hajiyah și Tal Khalil, a declarat el.

Hassaka este o provincie locuită în majoritate de kurzi care luptă împotriva Statului Islamic de la apariția acestuia în conflictul sirian, în primăvara anului 2013.

În ultimele săptămâni însă, regimul de la Damasc desfășoară raiduri asupra localităților aflate sub controlul jihadiștilor în nordul și estul Siriei. Potrivit militanților, aceste raiduri s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor, mai scrie AFP.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.