Convorbire telefonică Merkel-Putin pe tema Ucrainei

Share:

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat în timpul unei conversații telefonice avute luni seara cu președintele rus Vladimir Putin importanța pe care o are retragerea totală a trupelor ruse pentru procesul de pace din Ucraina, potrivit unui comunicat al guvernului de la Berlin, citat de AFP.

În cursul convorbirii, ‘axată pe punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk pentru planul de pace în Ucraina’, Angela Merkel ‘a insistat clar asupra faptului că retragerea totală a trupelor ruse și un control eficient la frontiera ruso-ucraineană sunt elementele cheie pentru o soluție durabilă a conflictului’, precizează executivul german în comunicatul său.

Cancelarul german a pledat, în timpul convorbirii avute cu liderul de la Kremlin, și pentru continuarea discuțiilor trilaterale (UE, Moscova, Kiev) în problema livrării gazelor ruse pentru Ucraina. Rusia a respins însă luni data de 20 septembrie, propusă de Comisia Europeană pentru o discuție în acest format.

Între timp, în Ucraina, forțele guvernamentale și separatiștii proruși din estul țării se acuză reciproc de încălcarea armistițiului încheiat la 5 septembrie la Minsk. Separatiștii au anunțat luni moartea a șase civili la Donețk, în timpul unor bombardamente între armată și rebeli, fiind cele mai mari pierderi în rândul populației civile de la anunțarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, regiune unde conflictul a făcut până în prezent cel puțin 2.700 morți.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.