600 de milioane de euro pentru fermieri

Share:

Aproximativ 600 de milioane de euro vor pleca către fermieri începând din 16 octombrie, în contul avansurilor pentru plățile pe suprafață, iar în cel mult două săptămâni toate fondurile vor fi în conturile lor, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o conferință de presă.

„Dincolo de rectificarea bugetară unde vrem să venim cu anumite ajutoare pentru sectoare care au fost deficitare, sigur după discuția de la Bruxelles, vreau să îi asigur pe fermieri că în 16 octombrie vom începe avansurile pentru plățile pe suprafață în valoare de 50% din plata europeană. Aproximativ 600 de milioane de euro vor pleca către fermieri începând din 16 octombrie și conform practicii de anul trecut, în două săptămâni toate fondurile vor fi în conturile lor”, a spus Constantin.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a primit, în perioada 3 martie — 10 iunie 2014, 1,026 milioane de cereri de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafață, pentru anul 2014, pentru o suprafață de 9,93 milioane de hectare.

Cele mai mari suprafețe solicitate la plată se regăsesc în județele Timiș (542.317,87 ha), Constanța (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) și Teleorman (437.759,68 ha), reiese din datele APIA.

Pentru acest an, fermierii vor primi 139 de euro pe hectar plata europeană, la care se mai adaugă 21 de euro pe hectar de la bugetul de stat.

Sprijinul financiar pe suprafață este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.