România nu poate acționa în instanță Gazprom

0

România nu poate acționa juridic împotriva Gazprom pentru reducerea livrărilor de gaze, întrucât companiile care importă gaze în țara noastră sunt tot apropiate rușilor, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unui interviu acordat postului de radio RFI.

Companiile românești nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, și WIEE, un joint-venture între Gazprom și nemții de la Wintershall.

Ministrul Energiei a fost întrebat ce poate face România din punct de vedere juridic, în contextul în care Gazprom a redus vineri livrările către România cu 5%, a anunțat noi reduceri, ulterior a reluat livrările la parametri normali, dar nu a precizat ce se va întâmpla începând de vineri.

‘Din punct de vedere juridic, putem să facem foarte puțin, deoarece contractele sunt între Gazprom Rusia și anumite companii care operează pe piață din România, care sunt tot Gazprom sau sunt foarte apropiate de Gazprom, dar, repet, nu cred că este bine pentru nimeni în acest comportament, am tot încercat să-l înțeleg, în ultimele zile am încercat să discut și cu omologi ai mei din alte state membre ale UE, am încercat să vorbesc și cu cei de la Comisia Europeană. Este un comportament care va duce la pierderea încrederii europenilor în Gazprom ca un furnizor sigur și pe termen lung de gaz’, a spus Nicolescu.

Totodată, atât dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia, cât și Ambasada Rusiei la București au refuzat să ofere argumente oficiale pentru reducerea importurilor.

‘Nu este în interesul nimănui că energia să devină în vreun fel o armă utilizată politic. Cei care încearcă lucrul acesta și care se gândesc la acest lucru probabil pe termen mediu și lung vor avea de pierdut. Eu am mare încredere într-o reacție unită a UE în față unei astfel de situații. Mă bucură implicarea comisarului pentru Energie și a directorului general responsabil de domeniul energetic din cadrul Comisiei Europene și sper că până la urmă rațiunea va câștiga și Europa nu va fi pusă în față unei crize a gazelor’, a completat Nicolescu, la RFI.

Luni, într-o conferință de presă, ministrul a subliniat că populația României nu va fi afectată de reducerea importurilor de gaze în această iarnă nici măcar în situația în care livrările de gaze din Rusia vor fi sistate total și reluate abia la primăvară.

‘Trebuie să începem să ne obișnuim cu această situație, cu care ne vom confrunta mai des în lunile următoare. Din punctul de vedere al securității aprovizionării, cantitățile sunt absolut nesemnificative și nu vor fi probleme nici dacă livrările se opresc cu totul și nu vor mai fi reluate decât la primăvară, chiar și dacă iarna va fi extrem de dificilă’, a explicat Nicolescu.

El a arătat că a avut discuții cu omologii din Bulgaria, Moldova și Serbia, pe care i-a informat că posibilitatea României de a-i ajuta este extrem de limitată, cu excepția interconectorului Iași-Ungheni.

‘Sperăm ca energia să nu mai fie folosită ca armă politică. Am încercat să discut cu ambasadorul Rusiei la București, să aflu care este motivul acestei reduceri, dar mi-a fost imposibil, mi s-a spus că nu este în București. Transgaz nu a primit până acum niciun răspuns, nici pentru reducerea de vineri nici pentru această săptămână’, a mai spus Răzvan Nicolescu.

În acest moment, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze și va avea 2,8 miliarde la sfârșitul ciclului de înmagazinare, față de 1,8 miliarde mc, cât a estimat Autoritatea de Reglementare că este suficient pentru această iarnă.

Consumul țării este momentan de circa 16 milioane de metri cubi pe zi, iar producția internă este dublă, de 32 de milioane de metri cubi pe zi.

Importurile totalizează 0,2 milioane de metri cubi pe zi în această perioadă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.