Zeci de mii de persoane mor anual din cauza Limfoamelor

 Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame (ABL) desfăşoară, pe parcursul lunii septembrie, a treia ediţie a campaniei “Info Limfom”, care este inclusă în calendarul manifestărilor dedicate Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Limfomului. Scopul campaniei este de a creşte gradul de informare al publicului despre această formă de cancer, mai devastator decât calamitățile naturale.

În cadrul campaniei InfoLimfom 2014 vor fi organizate la Spitalul Clinic Colţea (17 septembrie) şi la Institutul Clinic Fundeni (25 septembrie), ateliere creative destinate bolnavilor cu limfom. Totodată, ABL reeditează “Dicţionarul de Limfom”, pentru a veni în sprijinul acestor pacienţi cu informaţii actualizate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai limfomul non-Hodgkin, cea mai frecventă formă de limfom, a ucis la nivel global, în anul 2012, peste 85.000 de persoane. În România, anual sunt diagnosticate peste 1.500 de cazuri noi de limfom, prevalenţa bolii la cinci ani fiind de aproape 3.800 de cazuri. Peste 700 dintre aceste persoane pierd, anual, lupta cu boala.

Limfomul este o formă de cancer ce afectează deopotrivă tinerii şi vârstnicii, însă boala apare în principal la adulţi, cel mai frecvent la persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 60 ani. La nivel global, există peste un milion de persoane care suferă de limfom. Aproximativ 360.000 de cazuri noi de limfoame sunt diagnosticate anual în întreaga lume.

Simptome nespecifice ce pot anunţa boala

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare provocare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienți. Simptomele ce pot anunţa prezenţa unui limfom sunt nespecifice acestei boli şi pot include: stare de oboseală cronică, infecții repetate, scădere în greutate, inflamarea unuia sau mai multor ganglioni. Persoanele care manifestă această simptomatologie trebuie să se prezinte la medic.

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfomul Hodgkin, afecțiuni ce se diferențiează prin anumite particularități. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

“Pe scurt, limfomul este o formă de cancer ce afectează sistemul limfatic, parte a mecanismului natural de apărare al organismului. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.”, a declarat prof. dr. Anca Roxana Lupu, Spitalul Clinic Colţea, preşedinta Societăţii Române de Hematologie. (D. D. M.)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.