Independenţa Scoţiei, respinsă în urma referendumului

Primele rezultate definitive ale referendumului pe tema independenţei scoţiene, referitoare la 10 dintre cele 32 de circumscripţii, respectiv 14,8 la sută din buletinele de vot, oferă un uşor avans taberei care respinge referendumului, cu un raport de 52 la sută faţă de 48 la sută. Scoţia a votat să rămână în Marea Britanie, după respingerea independenţei în cadrul referendumului organizat joi, anticipează BBC News Online.

După numărarea buletinelor din 26 ce circumscripţii, 54 la sută dintre alegători au votat împotriva independenţei, iar 46 la sută în favoarea acesteia.La ora locală 05.15 (07.15 ora României), împotriva independenţei votaseră peste 1.397.000 de persoane, iar în favoarea ei peste 1.176.000.

Pentru a obţine victoria în acest referendum sunt necesare 1.852.828 de voturi. BBC anticipează că pe baza rezultatelor declarate până în prezent, referendumul va fi respins cu 55 la sută din voturi la 45 la sută. Această victorie va fi, în acest caz, cu trei puncte procentuale peste cea anticipată de ultimele sondaje de opinie.

Aceste rezultate au venit cu întârziere din cauza ratei de participare de peste 80 la sută în unele circumscripţii. Din cele zece circumscripţii în care s-a efectuat numărătoare, opt au respins referendumul, în timp ce două s-au pronunţat în favoarea lui.

John Curtice, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Strathclyde, a declarat pentru BBC că „dovada că tabăra NU este pe cale să câştige sunt pe cale să apară”.”În acelaşi timp, începem să vedem un succes al respingerii referendumului care este departe de a fi atât de important precum se aşteptau ei atunci când a fost anunţat referendumul, în urmă cu 18 luni, sau în orice caz faţă de ceea ce estimau în urmă cu două luni”, a adăugat el.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.