Proiectul de autonomie propus de UDMR, criticat dur

0

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş nu acceptă dialogul privind proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, unul din liderii Forumului spunând că, şi fără o regiune autonomă, românii din zonă nu au avut sprijinul autorităţilor locale pentru proiecte identitare.

Unul dintre liderii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Ioan Lăcătuşu, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că Forumul îşi menţine dezacordul formulat în ultimii ani cu privire la autonomia teritorială.”De-a lungul anilor, noi ne-am exprimat dezacordul faţă de orice proiect care vizează autonomia teritorială. Forumul nu va accepta dialogul pe această temă, proiectul de autonomie teritorială înseamnă o întoarcere a roatei istoriei românilor la situaţia dinainte de 1918. Românii nu mai vor să fie discriminaţi în propria lor ţară. (…) Viitorul nu trebuie să însemne o enclavă”, a spus Lăcătuşu.

Lăcătuşu a adăugat că orice proiect care ar legaliza drepturi colective sau enclavizarea acestei zone nu poate fi acceptat de Forumul Civic al Românilor.

El a subliniat că în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş trăiesc aproape 400.000 de români, care nu au fost întrebaţi dacă vor sau nu autonomie, menţionând că, şi fără o regiune autonomă, comunitatea românească din zonă nu a beneficiat de sprijin de la autorităţile locale aflate sub conducerea UDMR pentru proiectele şi problemele identitare.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată „limbă oficială în regiune”, iar redactarea bilingvă este „obligatorie” pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru „a exista bilingvism încă din copilărie”.

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.