Israelienii şi palestinienii caută pacea la Cairo

Negocierile indirecte între israelieni şi palestinieni privind consolidarea armistiţiului în Fâşia Gaza urmează să fie reluate săptămâna viitoare, la Cairo, au anunţat sâmbătă oficiali palestinieni şi egipteni, citaţi de AFP.

Aceste negocieri ar trebui să înceapă la două zile după desfăşurarea în Egipt a unor discuţii interpalestiniene între mişcările Fatah şi Hamas, în încercarea de a salva acordul lor de reconciliere. Israelienii şi palestinienii au încheiat, pe 26 august, un acord care a pus capăt celor 50 de zile de conflict în Fâşia Gaza, soldat cu peste 2.200 de morţi în rândul palestinienilor şi 73 de morţi, de partea israeliană.”Egiptul a invitat delegaţiile Israelului şi palestinienilor să reia negocierile la Cairo, pe 24 septembrie”, a anunţat un oficial palestinian. Un oficial egiptean a confirmat această invitaţie, informează Mediafax.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze acest anunţ. De asemenea, miercuri va fi deschisă, la New York, Adunarea Generală a ONU, unde preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, liderul Fatah, vrea să ceară adoptarea unei rezoluţii privind încetarea ocupaţiei israeliene pentru o perioadă de trei ani.

Numărul coloniştilor israelieni instalaţi în Cisiordania ocupată a atins în iunie 382.031 de persoane, crescând cu peste 7.500 faţă de acum şase luni, a anunţat marţi principala mişcare a coloniştilor, Consiliul Yesha.

Continuarea procesului de colonizare în teritoriile ocupate sau anexate este considerată ca o piedică majoră pentru eforturile mobilizate de decenii în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.