“Viză de clown” a deschis stagiunea la Teatrul Odeon!
Premiere la deschiderea stagiunii în Capitală. Teatrul Odeon mizează pe tinerii actori şi pe o piesă contemporană a Savianei Stănescu, autoare stabilită în Statele Unite. „Viză de clown” e un spectacol despre reuşită şi sacrificii sau, altfel spus, despre visul american.
„Viză de clown” e povestea Nadiei din Republica Moldova, artistă în arta circului. Ajunge la New York cu gândul să reuşească. Trăieşte în nesiguranţă, cu teama de deportare, e victima unui viol, şi, totuşi, povestea ei e una cu happy end.
Din distributia spectacolului fac parte: Nicoleta Lefter, Marius Damian, Alexandru Papadopol, Meda Victor, Ionuţ Kivu, Relu Poalelungi
Potrivit prezentarii teatrului, piesa Viză de Clown (Aliens with Extraordinary Skills) a fost produsă în 2008 la Teatrul Julia Miles din New York, primind cronici entuziaste în The New York Times și alte publicații americane.
Povestea este inspirată de un fapt real relatat într-un articol din Florida Observer: un român și un ucrainian au adus în SUA peste 800 de imigranți ilegali pe vize false de artiști de circ (aliens with extraordinary abilities in the circus).
Saviana Stănescu își imaginează traiectoria a doi dintre acești aliens, o fată din Moldova și un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment inițial, piesa prezintă o istorie tragicomică din orașul care nu doarme niciodată, New York , unde oameni din diverse colțuri ale lumii își intersectează viețile și aspirațiile într-o echilibristică de zi cu zi pe balustrada Visului American.
Saviana Stănescu (www.saviana.com) e scriitoare, profesoară, ARTivistă, critic(esă), jurnalistă, iniţiatoare/moderatoare de evenimente artistice interdisciplinare.
A plecat din România în 2001 după ce publicase câteva volume de poezie și luase Premiul Uniter pentru Cea Mai Bună Piesă a Anului cu Apocalipsa Gonflabilă. Începuturile teatrale din România i-au fost legate de Green Hours (Sillicon Valley), regizorul Radu Afrim (Infanta. Mod de Întrebuințare și Black Milk / Numărătoarea Inversă) și diversele festivaluri de teatru alternativ.
Ajunsă la New York cu o bursă Fulbright, cu două săptămâni înainte de 9/11, a dat un restart și a devenit studentă la New York University, unde a făcut studii de master în Performance Studies. A fost dramaturg-în-rezidență pentru celebrul regizor de avangardă și profesor Richard Schechner, și a obţinut un masterat și în scriere dramatică. În 2007 a luat Premiul de Teatru Inovator pentru Waxing West (Să epilăm spre Vest) produs la Teatrul La MaMa. I s-au jucat mai multe piese în New York , alte orașe din SUA, Mexico , Franța, Suedia, etc. Piesele ei sunt publicate de Samuel French și alte edituri prestigioase americane.
A creat un program de schimburi culturale internaţionale pentru Lark Play Development Center din NY, cu care încă lucrează pe diverse proiecte. În România, principalii parteneri sunt Teatrul Odeon și Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Saviana a terminat un doctorat în Teatru la UNATC și intenționează să se implice mai mult în programe artistice și educative în Europa.
Alexandru Mihail este regizor şi lucrează în prezent la New York, după ce a obţinut un masterat în regie de teatru la Yale School of Drama, în 2012. A obţinut de asemenea, importantul fellowship al organizaţiei de teatru The Drama League of New York, în 2013. Cele mai recente montări din SUA cuprind: Ultimele zile ale umanităţii, adaptare după Karl Kraus (Fisher Center for Performing Arts, Bard College, NY, 2014), 5 iulie de Lanford Wilson (Stella Adler Studio, NYC, 2014), Cea mai puternică de August Strindberg (The Barrow Group Theatre, NYC, 2013), Pescăruşul de A.P. Cehov (University Theatre, New Haven, 2012), etc. Printre spectacolele regizate în România se numără: Blifat de Gabriel Pintilei la Teatrul Odeon, 2010, Indispensabilii de Carl Sternheim (Improvisneyland si Teatrul Nottara, 2013), Cabinierul de Ronald Harwood (Teatrul de Stat Constanţa , 2009), O Comedie Neagră de Peter Shaffer (Teatrul de Comedie, 2006) pentru care a obţinut Premiul UNITER pentru debut. Absolvent UNATC în 2005 şi câştigător al unei burse Fulbright pentru teatru în SUA.