Moţiunea de cenzură, respinsă cu scandal

0

Moţiunea de cenzură iniţiată de ACL, intitulată ”Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!”, a fost respinsă, fiind înregistrate 154 de voturi „pentru”.

De asemenea, au fost exprimate 12 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Parlamentarii PSD, PC, UNPR, PLR şi UDMR nu au participat la votul asupra moţiunii de cenzură depuse de ACL, informează Mediafax. Singurii care au pus bilele în urnă au fost deputaţii şi senatorii PNL şi PDL şi cei neafiliaţi aparţinând PMP.

De altfel, reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PSD nici nu au luat cuvântul la dezbaterea moţiunii, premierul Victor Ponta fiind cel care a răspuns acuzaţiilor aduse de iniţiatorii moţiunii.

Moţiunea de cenzură intitulată ”Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!” a fost semnată de 171 de parlamentari ACL. Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Pentru întrunirea majorităţii ar fi fost necesare 288 de voturi.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după respingerea moţiunii de cenzură în Parlament, că cei de la PDL au întotdeauna mai multe semnături şi mai puţine voturi şi speră să nu se întâmple aşa şi cu candidatul la alegerile prezidenţiale.”Ideal ar fi, însă, ca o moţiune de cenzură să se refere într-adevăr la lucruri concrete, care trebuie criticate, au fost multe atacuri la persoană, trecem peste asta şi ne vedem mai departe de guvernare”, a declarat premierul.

El a precizat că se bucură pentru faptul că în această sesiune nu mai poate fi depusă nicio moţiune de cenzură şi se poate ocupa în continuare de guvernare, iar campania electorală să nu ajungă în Parlament.

”Constat, încă o dată, şi nu o fac cu răutate, că cei de la PDL au întotdeauna mai multe semnături şi mai puţine voturi. E a doua moţiune de cenzură în care semnează mai mulţi şi votează mai puţini. Sper să nu se întâmple aşa şi cu candidatul la prezidenţiale, să aibă mai puţine voturi decât semnături, pentru că acolo este ceva mai grav”,”a mai spus el.

Victor Ponta a menţionat că, de la 130-140 de ordonanţe de urgenţă pe an, în vremea Guvernului Boc, anul acesta Guvernul a dat 54 de ordonanţe şi este optimist că anul viitor vor fi şi mai puţine astfel de acte normative, întrucât noul preşedinte nu va mai „bloca activitatea legislativă a Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat în aceşti ultimi doi ani.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.