Separatiştii proruşi cred în planul de pace semnat la Minsk

„Vicepremierul” autoproclamatei Republici Doneţk, Andrei Purghin, a apreciat, luni, că planul de pace semnat la Minsk între reprezentanţii Kievului şi separatiştii proruşi are şanse reale să se realizeze.

„Acordurile vor fi realizate, dar cu mare dificultate”, a declarat pentru AFP liderul prorus.”Arătaţi-mi un conflict care s-a încheiat imediat după semnarea unui document. Nu există aşa ceva. Dar procesul este lansat, continuă şi va continua”, a adăugat Purghin.”Şanse sunt. Trebuie făcute eforturi şi vor fi şi mai multe şanse”, a afimat el, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev şi separatiştii din estul Ucrainei au semnat sâmbătă la Minsk un memorandum în nouă puncte, care vizează consolidarea fragilului armistiţiu în vigoare, prin crearea unei zone tampon de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front.

Liderul prorus din Doneţk s-a arătat însă prudent în legătură cu rolul pe care l-ar putea juca observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.”În memorandum, le-a fost încredinţată o funcţie de control, dar trebuie verificat dacă sunt pregătiţi să-şi asume astfel de funcţii. Aş vrea să-i întâlnesc pe cei 500 de membri ai OSCE care ar urma să vină în regiune”, a declarat Purghin, apreciind că numărul observatorilor OSCE este în prezent prea mic.

Misiunea specială de observare a OSCE în Ucraina numără în prezent 250 de observatori, dintre care 80 se află în cinci oraşe din estul ţării. Organizaţia internaţională prevede ca, înainte de sfârşitul lunii noiembrie, numărul observatorilor să crească la 500, şi, de asemenea, are în vedere trimiterea unor drone în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Ucraina, Michael Bociurkiw, a precizat că organizaţia nu a fost deocamdată informată cu privire la modul în care va fi organizată zona tampon, în timp ce presa rusă a evocat posibilitatea divizării în cinci sectoare, care să fie supravegheate de OSCE.”Încercăm să aflăm mai multe. Observatorii noştri din regiune continuă să desfăşoare patrule zilnice şi să supravegheze situaţia generală”, a explicat purtătorul de cuvânt al OSCE

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.