Biserica face precizări: CAR-urile bisericești nu sunt instituții bancare

0

Biserica Ortodoxă Română face unele precizări, într-un comunicat de presă, remis miercuri, potrivit cărora  Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt instituții non bancare și non profit înființate cu scopul întrajutorării reciproce a membrilor clerici și mireni, angajați ai unităților bisericești, așa cum există pentru salariații din multe alte instituții din România.

”Potrivit Statului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a propriului Regulament de organizare și funcționare, Casele de Ajutor Reciproc ale clerului și salariaților din eparhiile Patriarhiei Române sunt instituții financiare de tradiție non bancare și non profit în Biserica Ortodoxă Română, înființate în urmă cu peste cinci decenii pentru angajații proprii, clerici și mireni. În prezent, acestea au statut juridic propriu, conform legislației românești în domeniu (O.G. 26/ 2001). Conform prevederilor statutare și regulamentare, eparhiile nu au atribuții în conducerea și funcționarea Caselor de Ajutor Reciproc bisericesc, ci doar de supraveghere a activității financiare a acestora.

Membrii clerici și mireni ai unei Case de Ajutor Reciproc formează Adunarea Generală a acestei instituții non profit cu scop de întrajutorare, organism care alege conducerea și ia hotărâri statutare pentru buna funcționare a activității Casei de Ajutor Reciproc. Calitatea de membru se dobândește prin înscriere benevolă și presupune plata lunară a unei contribuții financiare, care oferă posibilitatea obținerii unor împrumuturi rambursate în unul sau doi ani.

Suma suplimentară prevăzută la rambursarea împrumutului este stabilită de Adunarea Generală și are în vedere acoperirea cheltuielilor de funcționare ale Casei de Ajutor Reciproc bisericesc (plata salariilor, impozitelor și contribuțiilor sociale ale angajaților, a utilităților etc) și oferirea de ajutoare financiare membrilor în cazuri de deces, boală sau la nașterea unui copil.

În concluzie, Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt instituții non bancare și non profit înființate cu scopul întrajutorării reciproce a membrilor clerici și mireni, angajați ai unităților bisericești, așa cum există pentru salariații din multe alte instituții din România. Ca atare, acestea nu sunt bănci înființate de Biserică cu scopul câștigului financiar, cum în mod tendențios au fost prezentate de unii jurnaliști răuvoitori, mai puțin interesați de respectarea deontologiei profesionale. Le recomandăm acestora să se documenteze mai bine pentru a informa corect, iar nu pentru a provoca cu intenție sau din ignoranță confuzie în opinia publică”, se arată în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.