Alertă de pestă porcină

Share:

Există riscul ca virusul de pestă porcină africană, confirmat în Ucraina, să ajungă şi la noi. Autorităţile  au luat deja primele măsuri de prevenţie. Cum sezonul de vânătoare a porcilor mistreţi este în plină desfăşurare, toate animalele împuşcate vor fi verificate la sânge, informează postun național de televiziune.

În judeţul Buzău, medicii veterinari au cerut asociaţiilor de vânătoare să trimită pentru analize, probe prelevate de la mistreţii împuşcaţi. Virusul de pestă porcină este transmis de porcii mistreţi şi, cum traseul acestor animale nu poate fi controlat, riscul infestării este extrem de mare.

Vânătorii sunt nevoiţi să monitorizeze mistreţii din fondurile de vânătoare şi, la primele semne de boală, să anunţe medicii specialişti.

Toţi proprietarii de porcine trebuie să cunoască semnele infestării cu acest virus.

Localnicii care au porci în gospodărie nu se tem de apariţia virusului în ţara noastră. Spun, însă, că vor fi mai atenţi cu hrana şi cu igiena din coteţe.

Într-una dintre cele mai mari ferme din judeţul Buzău, unde sunt peste 7 mii de capete, pătrunderea virusului ar însemna un dezastru.

Pierderea ar fi de peste o jumătate de milion de euro. Fermierul i-a instruit pe angajaţi aşa încât să elimine, pe cât posibil, riscul îmbolnăvirii porcilor.

Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici. Nu se transmite la oameni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.