DNA-ul studenţesc face razii în căminele din întreaga ţara

0

 DNA-ul studenţesc a reluat, în această toamnă, raziile în cămine şi acţiunile sub acoperire pentru depistarea celor care încearcă să vândă sau să cumpere locuri de cazare în cămine, au declarat vineri, pentru Mediafax, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR).

Membrii şi voluntarii DNA-ului studenţesc au organizat deja mai multe acţiuni pentru depistarea celor care fac trafic cu locurile de cazare din cămine, inclusiv a şefilor de cămine sau a administratorilor, informează Mediafax.”Am vorbit cu cei care au încercat să vândă locuri şi au dat înapoi. Sigur că suntem şi cu ochii pe internet. DNA-ul studenţesc s-a înfiinţat în 2006, a funcţionat câţiva ani, apoi s-a oprit. Acum, am decis reactivarea lui, iniţiativa fiind susţinută de colegi din toate univeristăţile din ţară”, spune Ioan Mircea David, reprezentant al UNSR.

Potrivit UNSR, vor fi organizate mai multe acţiuni, de la formarea unor echipe care să patruleze prin campusurile studenţeşti, pentru a informa studenţii că pot face plângeri la DNA-ul studenţesc, până la flagranturi de la tranzacţii de cumpărare a unui loc în cămin, inclusiv cu ajutorul microfoanelor şi al camerelor ascunse.

Chiar şi membrii DNA-ul studenţesc vor posta anunţuri de cumpărare şi de vânzare a unor locuri de cămine, iar apoi vor merge la negociere, pentru a-i prinde astfel pe cei care fac ilegalităţi. De asemenea, va fi realizată o bază de date cu numerele de telefon, preluate din afişele din campusuri, ale studenţilor care anunţă că îşi vând locul în cămin.

Potrivit lui Ioan Mircea David, un loc în cămin se vinde, în acest an, cu patru-cinci sute de euro, în funcţie de cămin, de numărul de locuri din cameră sau de condiţiile oferite.

Studenţii care vor fi depistaţi că vor să-şi vândă locul de cazare obţinut în cămin îl vor pierde şi nu vor mai avea niciodată dreptul de a obţine un alt loc de cazare, până la finalizarea studiilor. Cei care au cumpărat un astfel de loc vor fi evacuaţi şi vor pierde banii pe care i-au plătit.

La acţiunile similare organizate în 2008 au fost depistaţi 10 studenţi care şi-au vândut locurile de cazare, iar un administrator de cămin a fost prins în flagrant.

Proiectul DNA-ului studenţesc a fost iniţiat în 2006 de UNSR, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor, pentru a reduce corupţia în mediul universitar, a promova valorile etice şi a proteja drepturile studenţilor.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.