Mii de europeni se alătură grupării Stat Islamic

Share:

Numărul europenilor care s-au alăturat combatanţilor din gruparea Stat Islamic în Siria şi în Irak a crescut la peste 3.000, a declarat coordonatorul UE împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, care a avertizat că raidurile aeriene occidentale ar putea creşte riscul unor atacuri în Europa.

Gilles de Kerchove a afirmat că numărul de 3.000 îi include pe toţi cei care au trecut prin regiune, inclusiv pe cei care au revenit între timp în ţările de origine şi pe cei care au fost ucişi în zonă, relatează BBC News Online.

La rândul său, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) estima recent că SI ar dispune de peste 31.000 de combatanţi în Irak şi în Siria – de trei ori mai mulţi decât se credea iniţial. Oficialul european a apreciat că anunţul făcut în iunie de gruparea Stat Islamic cu privire la proclamarea unui califat ar fi avut un rol important în atragerea unui sprijin crescut din Europa. „Dacă crezi în astfel de lucruri, s-ar putea să vrei să faci parte din ele cât mai repede posibil” , a explicat el.

Coordonatorul UE pentru combaterea terorismului a avertizat că raidurile lansate de Statele Unite şi aliaţii occidentali au crescut riscul unor replici violente din partea militanţilor islamişti împotriva unor ţinte europene. „Cred că trebuie să fim conştienţi de acest lucru”, a subliniat el. Declaraţia intervine în condiţiile în care coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a lansat aproape 200 de raiduri aeriene împotriva poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic în Irak din august, iar începând de luni au fost vizate şi ţinte ale organizaţiei teroriste în Siria.

Ofensiva are loc în contextul în care combatanţii islamişti din SI au preluat în ultimele luni controlul asupra unor zone strategice din Irak şi Siria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.