Militarii ruşi şi ucraineni încep negocierile pe linia de front

Militarii ruşi şi ucraineni s-au întâlnit vineri pentru prima dată în apropiere de linia de front, pentru a discuta despre aplicarea acordului de încetare afocului în estul Ucrainei, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Putem să confirmăm că am acceptat o invitaţie a părţii ucrainene cu privire la monitorizarea negocierilor preliminare între ofiţeri ruşi şi ucraineni”, a afirmat OSCE, într-un comuncat, informează Mediafax.

Aceste discuţii s-au derulat în localitatea Soledar, în regiunea Doneţk, într-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene. OSCE nu precizează dacă rebelii proruşi au participat la discuţii, însă prezenţa lor a fost confirmată de o sursă diplomatică ucraineană şi chiar de către rebeli.

Armata ucraineană a precizat într-un comunicat că la întâlnire au participat 76 de militari ruşi. Kievul a adăugat că negocierile au vizat aplicarea memorandumului semnat pe 20 septembrie la Minsk.

Totuşi, Ministerul rus de Externe a dezminţit informaţiile privind participarea directă a militarilor ruşi la aceste negocieri, asigurând că punerea în aplicare a acordului de încetare a focului a fost discutată doar de către Ucraina şi rebeli.”Rolul părţii ruse, în calitate de membru al Grupului de Contact, constă în furnizarea unei asistenţe necesare procesului de pace”, a subliniat Moscova.

Memorandumul semnat pe 20 septembrie între reprezentanţii Kievului, Rusiei, Mihail Zurabov, OSCE şi de liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk are rolul de a consolida acordul de încetare a focului încheiat pe 5 septembrie. Documentul prevede, în special, instituirea şi respectarea unei zone demilitarizate într-un perimetru de 30 de kilometri stabilit pe linia de front.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.