Peste 3.000 de imigranți s-au înecat în Marea Mediterană

0

Peste 3.000 de imigranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană începând din ianuarie, adică dublu față de „vârful” precedent atins în 2011, anul Primăverii Arabe, a anunțat luni Organizația Mondială pentru Imigranți (OIM), citată de AFP.

De 20 de ani, traversarea Mării Mediterane reprezintă cel mai periculos periplu pentru imigranții clandestini. De la începutul anului, OIM a înregistrat moartea a 4.077 de imigranți ilegali în lume, dintre care o treime — 3.072 — în Marea Mediterană.

Din anul 2000, peste 22.000 de imigranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană. Pentru această mare, „2014 a fost cel mai negru an”, devansând cu mult 2011, când 1.500 de decese au fost înregistrate (fiind contabilizate primele nouă luni ale anului).

Majoritatea imigranților care și-au pierdut viața încercând să ajungă în Europa — înecați, asfixiați, înfometați sau înghețați — erau originari din Africa și din Orientul Mijlociu, potrivit statisticilor publicate de OIM. În total, cel puțin 40.000 de imigranți au murit în lume începând din 2000, în încercarea de a ajunge pe Bătrânul Continent, în SUA, în Australia sau în alte țări.

„De un an, creșterea numărului de morți se explică mai ales prin progresia deceselor în Marea Mediterană’, a explicat OIM, recunoscând că nu înțelege prea bine această tendință. Aceasta ‘reflectă probabil o creștere spectaculoasă a numărului de imigranți care încearcă să ajungă în Europa. Peste 112.000 de imigranți ilegali au fost depistați de autoritățile italiene în cursul primelor opt luni ale lui 2014, de aproape trei ori mai mulți decât pe parcursul întregului an 2013”, potrivit OIM.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.