Alin Şimota, arestat preventiv

Fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara Alin Simota, aflat în arest la domiciliu pentru evaziune fiscală, va fi arestat preventiv în urma unei decizii luate, marţi, de Curtea de Apel Alba Iulia, după ce Simota a încălcat obligaţiile impuse.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia au obţinut, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Alin Simota, fost vicepreşedinte al PNL Hunedoara.

Conform sursei citate, Curtea de Apel Alba – Iulia a admis, marţi, contestaţia DIICOT împotriva încheierii prin care Tribunalul Alba respinsese solicitarea DIICOT de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu arestarea preventivă, având în vedere faptul că inculpatul Alin Simota a încălcat obligaţiile impuse.”Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a arestului preventiv şi a dispus emiterea mandatului de arestare preventivă începând cu data de astăzi (marţi – n.r.)”, se mai arată în comunicatul citat.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax că decizia privind dispunerea arestării preventive a inculpatului Alin Simota priveşte dosarul de evaziune fiscală în care acesta este cercetat, cauză în care se afla în arest la domiciliu.

La începutul lunii august, fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara Alin Simota a fost reţinut de DIICOT Alba Iulia, într-un dosar de evaziune fiscală, iar instanţa a decis ca acesta să rămână în arest la domiciliu.

Simota se afla deja în arest la domiciliu din luna mai 2013, într-un alt dosar, în care este cercetat pentru acte de violenţă.

Alin Simota a fost reţinut în 5 august în urma unor audieri care au avut loc la sediul DIICOT Alba Iulia într-un dosar de evaziune fiscală în care au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la sediul firmei sale din Petroşani, iar anchetatorii suspectează că banii ar fi fost folosiţi pentru campania electorală din 2008.

Potrivit procurorilor DIICOT Alba Iulia, Alin Simota şi alte două persoane din cele 12 duse la audieri în dosarul de evaziune de fiscală au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce alţi şase suspecţi sunt cercetaţi sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara.

Conform unor surse judiciare, dosarul de evaziune fiscală vizează un prejudiciu de peste un milion de euro, Alin Simota fiind suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi delapidare. De asemenea, Simota ar fi spălat, prin firmele sale, bani pe care i-ar fi folosit în campaniile electorale din 2008, când a candidat atât pentru postul de primar în Petroşani, cât şi pentru Senat.

Aceleaşi surse susţineau că fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara ar fi delapidat aproximativ un milion de lei prin folosirea de „state de plată falsificate” în cazul unor contracte cu un spital din judeţul Hunedoara.

Într-un alt dosar, Alin Simota a fost arestat preventiv până la sfârşitul lunii mai 2013, când Tribunalul Hunedoara a hotărât înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, decizia fiind menţinută de Curtea de Apel Alba Iulia.

În acest dosar, în septembrie 2013, Alin Simota a fost trimis în judecată, alături de alţi 13 inculpaţi, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susţineau că la cererea acestuia au fost executate acte de violenţă şi răpiri.

Atunci, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia au trimis în judecată, în stare de arest preventiv şi în stare de libertate, 14 persoane, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă.

Cele 13 persoane trimise în judecată sunt Constantin Cristian Litera şi Cătălin Penciuc, bodyguarzii omului de afaceri, Florin Voicu Micluţă, Silvan Cornelius Toma şi Daniel Dincă, dar şi Mihai Eminovici Ciobanu, Ioan Petru Moldovan, Mircea Mihăiţă Varodi, Florin Ioan Muntean, Gheorghe Bota, Zorin Avram, Claudiu Alin Anghelina şi Simina Mirela Litera.

Procesul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2012, cei 14 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, specializat în şantaj şi fapte de violenţă. Reţeaua acţiona în principal în judeţul Hunedoara, unii dintre membrii acesteia fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea clubului de fotbal Jiul Petroşani, se arăta într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii susţineau că jucătorii clubului de fotbal ar fi fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau.

Anchetatorii mai precizau că gruparea era structurată în „paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, bătăi la comandă (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60-100 de zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara”.

De asemenea, din 2008, membrii reţelei au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem, susţinea DIICOT.

Astfel, a fost creat un prejudiciu de 400.000 de lei şi 100.000 de euro, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii.În ceea ce priveşte activităţile de cămătărie cu care se ocupau membrii reţelei, procurorii susţineau că aceştia acordau împrumuturi cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%.

În situaţia în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, ei erau bătuţi, ameninţaţi şi deposedaţi de bunuri mobile sau imobile şi sume de bani sau trimişi forţat la muncă, în Libia. Alin Simota a fost consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara. El a candidat în anul 2008 din partea PNL pentru Parlament, pentru un post de senator al Văii Jiului, iar la alegerile locale a candidat pentru Primăria Petroşani.

Firmele lui Alin Simota au obţinut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu statul, respectiv primării, Consiliul Judeţean, companii de stat, contractele obţinute de acesta fiind deseori cercetate de poliţişti sau făcând obiectul unor investigaţii jurnalistice. Alin Simota nu mai figurează de câţiva ani ca administrator al societăţilor respective, acesta numind în funcţii angajaţi ai firmelor sale.

Simota a fost şi patronul Clubului Sportiv Jiul Petroşani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.