Ciprian Nicoară, despre performanţele Grupului Medical RomGerMed

Domnule Ciprian Nicoară, spuneţi-mi câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea dumneavoastră…

Conduc grupul Romgermed din pozitia de CEO din anul 2013. Pot spune că din punct de vedere profesional a fost perioada cea mai tumultoasă din carieră, având în vedere că ne-am confruntat şi am făcut faţă în ultimii câţiva ani dificultăţilor generate de criza economică şi exigenţelor unei pieţe tot mai concurenţiale.

Din punctul meu de vedere, ca manager, creșterea grupului din ultimii ani dovedește că viziunea noastră centrată pe creșterea calității serviciilor și pe consolidarea relației cu pacientii a fost o strategie corectă într-o perioadă complicată din punct de vedere economic.

Am adus în discuţie aceste lucruri pentru că eu consider că arată deopotrivă un certificat de competenţa managerială şi un nivel înalt de performanţă a grupului. Profesional şi personal este o realizare, apreciez la fel şi pentru fiecare dintre colegii mei, angajaţi ai grupului şi colaboratori, oameni care zi de zi pun umărul la obtinerea acestor rezultate şi cărora le mulţumesc.

Să trecem la informaţiile legate de Medical Group Romgermed. Când a fost înfiinţat?

În 1999 a fost înfiinţat într-un moment în care piaţa de servicii medicale private era la început, iar ideea că un furnizor privat poate concura cu sistemul public era o idee foarte curajoasă. România era mult în urma pieţelor de servicii medicale din Europa, la momentul acela.

Cum s-a pornit această afacere?

Ca orice idee de afacere, a pornit cu mult curaj şi gândul de a oferi un serviciu de calitate pe o piață pe care sistemul public evident nu avea cum să o acopere la standardele si nivelul de asteptari solicitat de către pacienți.

Romgermed a început în 1999. Pentru a putea face o evaluare a traseului ascendent la nivelul anului 2011, compania avea deja 14 laboratoare și patru centre medicale, care deserveau zilnic aproximativ 2.500 de pacienti, pentru ca în acest moment, să avem undeva la 600.000 de pacienti pe an. A fost un lung proces de educare și de maturizare atât a jucătorilor de pe această piață, dar și a pacientilor, deopotrivă. De la abordarea inițială, de neîncredere în orice tip de serviciu care era realizat în afara sistemului public sau plecand de la ideea preconceputa că serviciul privat nu este accesibil publicului larg, până acum am constatat ca s-au făcut pași mari, însă la acel moment afacerea părea doar o aventură curajoasă.

Care este paleta de servicii medicale pe care o oferiţi?

Urmărim o ofertă centrata pe ideea de accesibilitate, cu adresabilitate către un public extins ca nivel al veniturilor și ca servicii. Ideea de sănătate pentru toți este mai mult decât un slogan; a fost și rămâne direcția strategică de dezvoltare a grupului.

Laboratoarele Romgermed oferă o gama de peste 800 de tipuri analize, iar la jumatatea lunii mai 2012, a fost deschisă unitatea de tratament si diagnostic ambulator a Spitalului Romgermed Saint Lukas, parte a Grupului Romgermed.

Vorbiţi-mi despre colectivul medical al acestei Clinici. Despre dotările pe care le aveţi…

Vorbim de câteva zeci de cadre medicale angajate acoperind o gama de 15 specializări.

Investim nu doar din punct de vedere al remuneratiei în cadrele noastre medicale, investim şi în pregătirea lor; trebuie avute in vedere si achiziţiile permanente de tehnică medicală şi investiţia în optimizarea condiţiilor de lucru. Motivul pentru care medicii vin spre sistemul privat, nu este legat doar de salarizare, ci mai ales de evoluţia profesională.

Câţi pacienţi v-au trecut pragul de la înfiinţarea acestei clinici?

Avem cu aproximatie 150.000 de pacienţi pe an și mai mult de 1.000 de companii susţinute prin departamentul specializat de Medicina Muncii din grup în condiţiile în care aşa cum spuneam anterior, numărul a crescut gradual de la înfiinţare.

Un calcul simplu arată că am avut în ultimii 4-5 ani în jur de 700.000 de mii de pacienti care au apelat la servicile noastre. Din punctul meu de vedere, este însă un calcul departe de a fi relevant, pentru că aceste numere nu vorbesc decât în parte despre investițiile pe care le-am făcut în ultimii ani, despre felul în care susținem și recompensăm calitatea activitatii cadrelor medicale, salarial și prin dotările tehnice.

Nu este vorba doar despre simpla analiză a numărului de pacienți, ci de tot ce stă în spatele faptului cert că un pacient vine și revine la noi, muncă, investiții, pregătire, performanță.

Raportul calitate-preţ consideraţi că este unul competitiv în lupta evident acerbă cu celelalte clinici private din România?

Raportul preț-calitate este competitiv pe orice piață, dar banii nu sunt totul, iar apropierea de pacient este esențială.

Nu în ultimul rând, totul trebuie susținut de investiții continue în tehnologie și în cadrele medicale, doar asa putand oferii servicii de performanță. Ideea de acces la servicii de sănătate de calitate este o idee care ține nu doar de piață, ci de cultura pacientului, de nivelul economic al societății și implicit al țării.

Evident că piața serviciilor medicale este una economică și concurențială, dar să nu uităm că aici lucrăm cu un factor de importanță extrem de ridicat – sănătatea fiecărui om – și prin urmare, exigenţele sunt cu atât mai mari.

Cel mai bun răspuns apare când privim la evoluția pieței: serviciul medical privat a apărut tocmai ca urmare a faptului că oamenii simțeau că serviciul de sanatate public este insuficient pentru nevoile lor.

Cum apreciaţi sistemul medical românesc în general şi cel pe cel privat în special?

Prestatorii mari de pe piața serviciilor medicale private din România pot concura din punct de vedere al calităţii serviciilor şi pregătirii cadrelor medicale cu orice firmă din afara tarii.

Pe de altă parte, trebuie recunoscută maturizarea continuă a ambelor sisteme, privat şi public, în ultimii 10 ani, dar cu nivele diferite în ceea ce privește adaptabilitatea si progresul, raportate la evolutia sistemelor medicale din alte tari, dar și a rapiditatii si calitatii răspunsului la solicitările clienților.

Nu sunt subiectiv când spun că serviciul medical privat a progresat foarte mult în ultimii 10 ani, plecand de la calitatea serviciilor, la investiția în tehnologie și în pregătirea medicilor; sistemul public are încă problemele pe care le ştim şi pe care cu toţii încercăm pas cu pas să le corectăm.

Cu ce probleme vă confruntaţi în relaţia cu Ministerul Sănătăţii?

Nu ştiu dacă mai trebuie sa le numim probleme, prefer să privesc totul ca un ansamblu de elemente in privinta carora se va ajunge pe parcurs la o înţelegere reciprocă asupra soluţiilor şi termenului de implementare al acestor soluţii.

Evident că existe diferenţe de perspectivă şi evident că resursele alocate pentru sănătate în România sunt încă mici comparativ cu alte ţări, dar cred că trebuie evidenţiat şi faptul că se fac paşi înainte.

 Aveţi sprijinul pe care îl solicitaţi?

Avem sprijinul pe care îl solicităm şi chiar dacă discuţiile sunt câteodată mai intense, există deschidere din partea ministerului. Acum cred că cel mai important lucru este înţelegerea reciprocă a obstacolelor şi a problemelor cu care ne confruntăm; pe de o parte prestatorii de servicii medicale private, iar pe de alta parte ministerul, obiectivul primordial fiind gestionarea tuturor dificultăţilor prin păstrarea unui dialog permanent. În felul acesta, orice problemă se poate soluţiona mai devreme sau mai târziu.

Ce mesaj aveţi pentru cei care preferă să se trateze la clinici din străinătate, în dauna unor clinici private din România?

 Pe pacienţi îi sfătuiesc să aleagă România, pentru că vor găsi aceeaşi calitate precum în clinicile private din afara granitelor ţării, dar la preţuri mult mai accesibile, beneficiind chiar şi de mai multă disponibilitate din partea specialistilor nostrii. Medicina privată în România face faţă comparaţiei cu orice sistem privat din afara ţării – şi asta este doar una dintre realizările ultimilor 15 ani de medicină privată într-o ţară care a pornit cu un deficit substanţial al sistemului sanitar şi încă are mult de recuperat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.