TVR renunţă la deschiderea a două noi canale

0

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat marţi, în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), că nu vor mai fi inventate două noi canale, respectiv educativ şi meteo.

„Nu s-a discutat între noi niciodată să mai inventăm două canale”, a spus Stelian Tănase, precizând că „este evident” că trebuie redus numărul actualelor canale ale SRTv.

Intenţia TVR de a lansa două noi canale, unul educativ şi unul meteo, în contextul tranziţiei la televiziunea digitală terestră, care trebuie implementată până în 2015 de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), a fost dezvăluită, pe 25 septembrie, de Gabriel Grecu, directorul general al SNR, în contextul în care acesta a participat la evenimentul International Digital Forum.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a câştigat trei multiplexuri naţionale, în luna iunie, în urma unei licitaţii organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), contra sumei de 1.020.002 euro. Astfel, SNR trebuie să implementeze strategia de tranziţie la TV digitală, care prevede că emisiile terestre analogice se vor încheia pe 17 iunie 2015.

Potrivit lui Gabriel Grecu, pe primul multiplex vor intra canalele libere la retransmisie ale Televiziunii Române. Însă, întrucât primul multiplex are capacitatea de a găzdui 14 canale, iar TVR are doar 5 (TVR 1, TVR 2, TVR HD, TVR International şi TVR News), Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiocomunicaţii se gândesc să lanseze două noi canale – unul educativ şi unul de meteo -, aşa cum există la nivel internaţional, după cum a explicat pentru Mediafax, pe 25 septembrie, Gabriel Grecu.

În aceeaşi zi, prezent la International Digital Forum, Lucian Romaşcanu, consilier în chestiuni de management al preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase, a confirmat, pentru Mediafax, existenţa unor discuţii în sensul lansării acestor două noi canale.”Discuţiile sunt la început, dar, cu certitudine, dacă va rezulta un beneficiu pentru toate părţile implicate, TVR are resursele să producă asemenea canale. Pot fi foarte ieftine şi susţinute”, a spus Lucian Romaşcanu.

El a precizat că aceste două canale – unul educativ şi unul de meteo – „sunt exemple” de televiziuni care ar mai putea fi incluse pe multiplexul 1, pe care, din 17 iunie 2015, vor emite toate canalele libere la retransmisie ale televiziunii publice.

Lucian Romaşcanu a mai spus că nu a fost luat o decizie finală în privinţa acestor două noi televiziuni, aceasta implicând mai multe etape, între care aprobarea Consiliului de Administraţie al TVR, obţinerea unor noi licenţe de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, dar şi încadrarea în termenii programului de redresare economică şi ai memorandumului Guvernului din 2012.

La rândul său, Gabriel Grecu a spus că, în prezent, TVR HD produce emisiuni educative.

„TVR, prin structura ei, are capacitatea de a genera conţinut şi educativ şi meteo şi de orice altă natură”, a spus şi Lucian Romaşcanu.

El a mai spus că, în general, pe piaţa audiovizualului românesc există loc pentru dezvoltarea unor noi televiziuni tematice, de nişă. De asemenea, Romaşcanu a spus că TVR are prea multe canale, în contextul în care „există suprapuneri de conţinut şi în care piaţa de televiziune generalistă este oricum supraaglomerată”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.