Mii de catalani reclamă dreptul de a vota pentru independenţă

0

Mii de manifestanţi s-au adunat marţi seara la Barcelona şi în alte oraşe ale Cataloniei, scandând „independenţă” şi „vom vota”, pentru a reclama dreptul de a organiza un referendum proindependenţă în regiune, în pofida suspendării acestuia de către justiţie.

Separatiştii au convocat aceste reuniuni în faţa primăriilor tuturor localităţilor Cataloniei, a doua zi după suspendarea, de către Tribunalul constituţional spaniol, a consultării convocate pentru data de 9 noiembrie de către preşedintele naţionalist catalan, Artur Mas, informează Mediafax.

La Barcelona, pe o ploaie torenţială, mii de persoane îmbrăcate în galben şi purtând drapelul separatist – estelada – s-au adunat în Piaţa Sant Jaume, în centrul istoric al oraşului, unde se află Palatul Generalitat – Guvernul catalan – şi primăria.”Nu ascultă, nu se uită şi nici măcar nu încearcă să înţeleagă de ce atâţia oameni cer să poată vota”, a declarat Montserrat Benet, o profesoară de engleză în vârstă de 51 de ani. „Nicio lege nu va putea să oprească aceasta”, a continuat ea.

Răspunzând convocării, sâmbătă, a unui referendum privind independenţa Cataloniei, Guvernul conservator spaniol, care se opune cu fermitate acestei consultări, a sesizat luni Tribunalul constituţional care, ulterior, a suspendat iniţiativa catalană.

Marţi, Guvernul catalan a dat asigurări că va continua pe aceeaşi cale chiar dacă, confruntat cu obstacole legale, a anunţat suspendarea campaniei electorale instituţionale.

„Nici ploaia, nici zăpada, niciun tribunal nu ne va opri. Pe 9 noiembrie, vom vota şi vom câştiga”, le-a promis manifestanţilor Carme Forcadell, preşedinta Adunării Naţionale Catalane (ANC), un puternic lobby proindependenţă care a convocat aceste reuniuni împreună cu o altă organizaţie, Omnium.

Potrivit unor imagini difuzate de presa catalană, pieţele din faţa primăriilor mai multor oraşe catalane, precum Girona, Terrassa ori Tarragona, s-au umplut cu manifestanţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.