Coreea de Nord duce un război psihologic cu Coreea de Sud

0

Conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud este deja unul istoric, după separarea celor două ţări la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci, a existat un conflict militar (1950-1953), încheiat cu un armistiţiu, precum şi o politică beligerantă în toţi aceşti ani.

Între cele două ţări nu mai există un conflict militar, însă există unul psihologic, ţinând cont de declaraţiile şi ameninţările făcute de o parte şi de alta în ultimii ani. Într-un reportaj realizat de CNN se vorbeşte despre existenţa unor tuneluri săpate de armata din Coreea de Nord care ajung până în Coreea de Sud şi care ar avea ca scop trimiterea de infanterişti în cazul izbucnirii unui nou război, informează Mediafax.

Potrivit autoarei reportajului, până în anul 1990 au fost descoperite patru astfel de tuneluri, însă de atunci nu a mai fost găsit niciunul, deşi autorităţile cred că ar exista în jur de 20 de astfel de construcţii. Autorităţile din Coreea de Nord susţin că aceste construcţii nu au legătură cu invazia, ci cu industria lor minieră.

În ultimii ani, au apărut foarte mulţi „căutători de tuneluri”. Unul dintre aceştia, generalul în rezervă Hahn Sung-Chu, consideră că a descoperit recent un nou tunel. El susţine că, în luna martie a acestui an, locuitorii unul bloc din Seul s-au plâns că simt vibraţii puternice şi că aud zgomote ciudate, deşi prin zonă nu există metrou sau o altă sursă pentru acestea.

Hahn Sung-Chu spune că a detectat patru tuneluri cu lăţimi între patru şi cinci metri, la o adâncime de 12 metri, dar că în momentul în care a dorit să trimită camere video pentru a le filma, au avut loc două explozii în subteran care au blocat cercetările. generalul este convins că exploziile au fost provocate de soldaţi din Coreea de Nord, care aveau ca sarcină protejarea tunelurilor.”Este un fel de invazie, soldaţii din Coreea de Nord lucrează sub noi”, a declarat Hahn Sung-Chu.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Coreea de Nord consideră că este imposibil ca aceste tuneluri să fi ajuns până la Seul. Se crede că nord-coreeni nu pot săpa mai mult de zece kilometri de la frontiera care separă cele două ţări, din cauza râului Imjin şi a granitului din subsol.”Pentru a săpa tuneluri de zeci de kilometri este nevoie de multă muncă şi de o atenţie deosebită. Există multă apă în solul Peninsulei coreene şi, deci, apa şi pământul trebuie îndepărtate în mod constat. Noi şi Statele Unite am efectuat în permanenţă fotografii din aer şi nu există nicio dovadă a existenţei de noi tuneluri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Kim Min-Seok.

Cu toate acestea, un fost ofiţer din armata nord-coreeană, care a dezertat şi a fugit în Coreea de Sud, susţine că acest lucru este posibil. „De obicei, soldaţii scot pământul şi stâncile în timpul nopţii, pentru a nu fi descoperiţi. Există, de asemenea, o strategie în modul în care se sapă, astfel încăt să fie evitată surparea. Mi s-a spus că aceste tuneluri nu au legătură cu străzile din Seul, ci cu reţeaua de canalizare”, a declarat fostul ofiţer sud-coreean.

Acesta susţine că tuneluri vor fi folosite în caz de război pentru a trimite infanterişti îmbrăcaţi în uniforme ale armatei SUA sau sud-coreene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.