Cum ar fi trebuit să sune cele zece porunci ale prezidenţiabilului Macovei

1

 Intrarea în cursa prezidenţială a Monicăi Macovei nu a surprins, în condiţiile în care toţi cei care o cunosc ştiu foarte bine cât de avidă este aceasta de funcţii, demnităţi şi privilegii. Eşecul reformei în Justiţiei, domeniu pe care l-a păstorit ani buni, percepţia sa drept o marionetă docilă regimului Băsescu, o fac pe Macovei un candidat cu şanse infime la şefia statului. De altfel, nici nu se ştie dacă aceasta face jocurile lui Băsescu şi implicit lui Udrea sau chiar crede că va juca un rol important în cursa pentru Cotroceni.

Cele zece porunci pe care Macovei le-a adresat clasei politice, cu ocazia lansării sale, reprezintă o mostră de ipocrizie absolută venită din partea unui politruc obedient al unui regim ce ni-l dorim de tristă amintire. Iată, cum ar fi trebuit să arate cele zece porunci marca Monica Macovei. Dacă doamna în speţă ar fi avut puţină decenţă…

 1. Să nu acceptaţi niciodată să fiţi marioneta unui preşedinte, indiferent câte funcţii şi privilegii vă oferă acesta.
 2. Să nu mimaţi niciodată reforma într-un sistem, fie el judiciar, administrativ sau educaţional şi să aveţi decenţa de a recunoaşte când eşuaţi lamentabil în acest demers.
 3. Să nu susţineţi niciodată un regim corupt, arogant şi abuziv, aşa cum au făcut-o unii politicieni care nu au, nici în al doisprezecelea ceas, minima decenţă de a admite acest lucru.
 4. Să nu vă repeziţi spre funcţii nemeritate şi să nu vă vindeţi colegii în tentativa disperată de a le obţine.
 5. Dacă veţi obţine o funcţie de ministru şi veţi avea o prestaţie jalnică, nu vă înscrieţi, în niciun caz, în cursa pentru preşedinţia partidului din care faceţi parte.
 6. Dacă şi colegii de partid vă vor considera incapabil(ă) pentru a-i conduce, nu faceţi uriaşa gafă de a vă înscrie în cursa prezidenţială ca independent(ă).
 7. Să nu vindeţi iluzii şi poza în persoane incoruptibile, cât timp toţi cei care vă cunosc ştiu că aţi preferat ani de zile statutul de unelte ale unui regim care nu a urmărit altceva decât să controleze total instituţiilor statului român.
 8. Să nu fiţi ipocriţi, duplicitari şi obraznici şi să jucaţi la două capete, susţinând un regim când obţineţi avantaje şi să îl trădaţi când consideraţi că puteţi obţine mai mult pe cont propriu.
 9. Să aveţi decenţa de a face pasul înapoi când popularitatea de care vă bucuraţi este extrem de scăzută şi ştiţi că nu puteţi oferi altceva românilor decât noi mostre de demagogie.
 10. Să lăsaţi cale liberă tinerilor în politică, tinerilor competenţi, nu celor care v-au fost asistenţi şi care v-au cărat plini de umilinţă genţile. În caz contrar, România va continua să se scufunde în mocirla ipocriziei politice şi a neîncrederii.

Parcă sună a altceva. A sinceritate…

Un editorial de Iulian Badea

 

 

Citește și
1 Comentariu
 1. Cetateanul Turmentat spune

  Foarte inspirat articolul! :)) Eu zic ca Monica Macovei ar fi trebuit sa se opreasca la cele 10 porunci din Biblie. Erau arhi suficiente si macar de le-ar respecta…. E valabil, de altfel, pentru toti candidatii dar si pentru unii alegatori! Dar de ce sa nu picam in penibil si sa venim cu astfel de tampenii? Tipic pentru candidatii Romaniei! In alta ordine de idei, ne uitam la teatrul pe care il joaca prezidentiabilii astia si pare ca suntem la bâlci!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.