Elena Udrea, audiată de DNA

0

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a declarat miercuri seară, la ieșirea din sediul DNA, că toate solicitările venite de la primari sau președinți de consilii județene urmau procedura legală.
„Toate solicitările, că erau de la Gheorghe Ștefan sau că erau de la oricare alt primar din țară sau președinte de consiliu județean, urmau procedura legală și cutuma. (…) Procedura era că cei din teritoriu trimiteau — și cred că asta este și acum la minister, nu mai știu cum procedează domnul Dragnea — solicitări pentru alocări de fonduri pe lucrările din județele lor, iar ministerul, în funcție de bugetul pe care îl aveam, de obicei aveam cam de 20 de ori mai puțini bani decât ne cereau cei din teritoriu, așeza alocările cu acceptul celor din teritoriu în așa fel încât să acopere minim din necesarul lor”, a afirmat Udrea referitor la solicitările de finanțare a unor contracte venite de la Piatra Neam și cerute de Gheorghe Ștefan.
Ea a motivat că s-a prezentat la o oră târzie la DNA deoarece este în campanie electorală. „Sunt în campanie și am avut o zi plină și am dorit totuși să vin foarte repede pentru că înțeleg că dosarul trebuie închis și atunci nu am vrut să amân declarația”, a precizat Udrea.
Întrebată dacă este o coincidență că a fost chemată la DNA cu o zi înainte de începerea campaniei electorale, Elena Udrea a replicat: „Eu nu cred în coincidențe”.
Fostul ministru a explicat despre audierea sa că au fost întrebări legate de modul cum funcționa acel program.
În ceea ce privește eventuale discuții cu primarul de Piatra Neamț legat de finanțări, Udrea a susținut că „de foarte multe ori” a vorbit și cu Gheorghe Ștefan și cu toți președinții de consilii județene și cu aproape toți primarii. „Știți că se spune că la ușa ministrului Dezvoltării Regionale este coadă de primari întotdeauna”, a adăugat ea.
Despre posibile finanțări pe criterii politice, respectiv favorizarea celor din același partid cu cel de la guvernare, fostul ministru a menționat că a existat posibilitatea ca primarii să se poată adresa direct ministerului tocmai pentru a se evita că solicitările să se facă prin consiliul județean și să nu se treacă din cauza coloraturii politice. „Tocmai pentru că eu am constatat ca ministru că solicitările venind prin președinții de consilii județene, cel mai adesea președinții solicitau bani pentru primarii din partidele lor, în anul 2010 a fost o inițiativă de a modifica HG prin care am prevăzut că se pot adresa ministerului nu doar consiliile județene prin președinți, ci și primăriile care derulează astfel de proiecte. Deci, să nu fie obligatoriu să se adreseze ministerului cu solicitările de finanțare folosind intermediarul CJ, pentru că nu trecea nimic din cauza coloraturii politice de CJ și atunci am dat voie primăriilor să se adreseze direct ministerului cu solicitări de finanțare”, a explicat Udrea.
Referitor la dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute, liderul PMP a spus că dacă cineva dorește să o întrebe ceva se poate întoarce să dea declarație. „Spun încă o dată, Gala Bute a fost un mare succes de promovare a României. Deci, ca fost ministru, orice problemă este de lămurit sau dacă pot să ajut instituțiile statului în soluționarea vreunei cauze sunt la dispoziție întotdeauna”, a adăugat ea.
În cazul unei posibile implicări a fostului său soț Dorin Cocoș în dosarul Microsoft, Elena Udrea a precizat: „O să vă rog să-l întrebați chiar pe dânsul”.
Președintele PMP, Elena Udrea, s-a prezentat miercuri seară la DNA pentru a fi audiată în dosarul în care este cercetat primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.
La intrarea în sediul DNA, Elena Udrea a declarat că a fost citată într-un dosar mai vechi al lui Gheorghe Ștefan. Surse judiciare au precizat că Elena Udrea a venit în calitate de martor

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.