Lituania îşi va creşte bugetul Apărării

0

Lituania, îngrijorată de politica agresivă a Rusiei vecine, îşi va creşte cu o treime bugetul Apărării în 2015, dar fără să atingă pragul de 2% din PIB recomandat de către NATO, a anunţat joi Ministerul Apărării din această ţară baltică.

Cheltuielile militare vor reprezenta 1,11% din PIB în 2015, adică 424,5 milioane de euro, mai mari cu 32% faţă de anul în curs, a declarat pentru AFP Viktorija Cieminyte, o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Ministrul Apărării Juozas Olekas a reafirmat angajamentul ţării de a atinge, până în 2020, nivelul de cheltuieli recomandat de către NATO. „Avem nevoie de mai multe fonduri pentru (a finanţa) măsurile de securitate suplimentare şi a respecta angajamentele faţă de NATO”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit ministrului, fondurile suplimentare din 2015 vor fi cheltuite pentru achiziţionarea unor noi dispozitive antiaeriene şi antitanc şi pentru modernizarea infrastructurilor aferente exerciţiilor militare.

În opinia analistului Laurynas Kasciunas, creşterea cheltuielilor este motivată de teama că Rusia vrea să testeze în statele baltice funcţionarea Articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede principiul apărării colective a statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.