Caz de infectare cu Ebola , în Texas

Autorităţile din Texas monitorizează o sută de persoane care au intrat în contact cu bolnavul de Ebola a cărui infecţie a fost depistată tardiv şi au consemnat la domiciliu patru dintre apropiaţii acestuia, pe perioada unei eventuale incubaţii, informează Mediafax.

Bărbatul, un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan, a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fără a prezenta simptome. El a început să se simtă rău la 24 septembrie, dar abia după câteva zile a fost diagnosticat cu Ebola şi plasat în carantină.

Autorităţile sanitare texane au declarat că monitorizează 100 de persoane care au intrat în contact cu Duncan.

„Din exces de prudenţă, ne întindem mai mult, inclusiv la persoanele care s-au întâlnit pentru scurt timp cu pacientul”, a declarat Departamentul texan al Sănătăţii pe Twitter.

„Numărul persoanelor va scădea pe măsură ce ne concentrăm asupra celor care prezintă un risc potenţial de contaminare”, au adăugat autorităţile.

Cei patru membri ai familiei bolnavului din Texas trebuie să rămână acasă până la 19 octombrie, fără a primi vizite. Ei vor trebui să se supună unor teste sangvine şi să anunţe eventuale simptome precum febra, durerile musculare, diareea sau greaţa.

„Am pus la punct un protocol pentru a proteja oamenii şi a opri propagarea bolii”, a declarat David Lakey, secretarul Sănătăţii din Texas, pentru a justifica ordinul de consemnare la domiciliu.

„Această obligaţie ne permite să monitorizăm situaţia foarte meticulos”, a adăugat el într-un comunicat.

Bolnavul s-a prezentat la serviciul de urgenţă la 25 septembrie, dar a fost trimis acasă a doua zi, după care a fost spitalizat din nou două zile mai târziu. Abia la 30 septembrie a fost diagnosticată infecţia cu Ebola.

Perioada de incubaţie durează între două şi 21 de zile, iar o persoană care a contractat virusul nu este contagioasă atât timp cât nu are simptome (dureri de cap, febră sau vomă). Febra hemoragică se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.

Nepotul lui Duncan, Josephus Weeks, a explicat că a sunat el însuşi la Centrul pentru controlul şi prevenirea maladiilor (CDC) la 28 septembrie, deoarece aprecia că unchiul său nu a fost tratat corect în Texas.

„Am sunat la CDC pentru a fi luate decizii, eram îngrijorat pentru viaţa sa şi vedeam că nu se ocupă corect de el”, a declarat acesta pentru postul NBC. „Mă temeam că alte persoane ar putea fi infectate dacă el nu este tratat corect”.

Spitalul Texas Health Resources a recunoscut miercuri că a făcut o greşeală trimiţând pacientul acasă după o primă examinare la camera de urgenţă.

„Pacientul i-a spus asistentei să scrie în fişa de informaţii că el a fost recent în Africa”, a afirmat miercuri doctorul Mark Lester, directorul general al Texas Health Resources. „Din nefericire, această informaţie nu a fost transmisă întregii echipe şi nu a fost luată în calcul în decizia clinică”, a adăugat el.

Pacientul a fost trimis acasă a doua zi, cu diagnosticul „infecţie virală benignă”.

Africa de Vest se confruntă cu cea mai gravă epidemie de Ebola din istoria sa, cu peste 3.330 de decese înregistrate anul acesta.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.