Guvernul catalan continuă să sfideze Madridul

Preşedintele catalan, Artur Mas, a sfidat din nou Madridul, joi, semnând un decret prin care înfiinţează o comisie electorală însărcinată cu supervizarea organizării referendumului de autodeterminare, o consultare pe care Guvernul spaniol o apreciază ca fiind anticonstituţională.

Decretul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial, în principiu vineri, a precizat pentru AFP, joi seara, un purtător de cuvânt al Guvernului regional. Acest decret este semnat în contextul în care Tribunalul constituţional din Madrid a „suspendat” luni legea şi decretul privind organizarea unui referendum de autodeterminare pe 9 noiembrie, informează Mediafax.

Cu toate că referendumul este „consultativ”, Guvernul conservatorului Mariano Rajoy consideră că este anticonstituţional şi intenţionează să-l interzică. Guvernul de la Madrid a sesizat Tribunal constituţional care, în aşteptarea examinării fondului legii, l-a suspendat. Prin urmare, potrivit celor care se opun referendumului, orice act preparatoriu, precum înfiinţarea acestei comisii electorale, afundă şi mai mult Guvernul catalan în ilegalitate.

Artur Mas a trimis semnale contradictorii, decizând astfel marţi să suspende campania oficială pentru referendumul care ar putea fi ilegal. Serviciile juridice ale statului analizează noua măsură pentru a hotărî dacă „aceasta se încadrează în sistemul” juridic, a declarat joi delegata Guvernului central în regiune, María Llanos de Luna.

Mas urmează să susţină vineri o reuniune cu toţi liderii partidelor favorabile acestui referendum, pentru a adopta o poziţie comună, aripa de stânga dorind organizarea votului, chiar în ilegalitate, ceea ce ar crea o criză insituţională fără precedent în Spania de la revenirea la democraţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.