Guvernul catalan continuă să sfideze Madridul

0

Preşedintele catalan, Artur Mas, a sfidat din nou Madridul, joi, semnând un decret prin care înfiinţează o comisie electorală însărcinată cu supervizarea organizării referendumului de autodeterminare, o consultare pe care Guvernul spaniol o apreciază ca fiind anticonstituţională.

Decretul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial, în principiu vineri, a precizat pentru AFP, joi seara, un purtător de cuvânt al Guvernului regional. Acest decret este semnat în contextul în care Tribunalul constituţional din Madrid a „suspendat” luni legea şi decretul privind organizarea unui referendum de autodeterminare pe 9 noiembrie, informează Mediafax.

Cu toate că referendumul este „consultativ”, Guvernul conservatorului Mariano Rajoy consideră că este anticonstituţional şi intenţionează să-l interzică. Guvernul de la Madrid a sesizat Tribunal constituţional care, în aşteptarea examinării fondului legii, l-a suspendat. Prin urmare, potrivit celor care se opun referendumului, orice act preparatoriu, precum înfiinţarea acestei comisii electorale, afundă şi mai mult Guvernul catalan în ilegalitate.

Artur Mas a trimis semnale contradictorii, decizând astfel marţi să suspende campania oficială pentru referendumul care ar putea fi ilegal. Serviciile juridice ale statului analizează noua măsură pentru a hotărî dacă „aceasta se încadrează în sistemul” juridic, a declarat joi delegata Guvernului central în regiune, María Llanos de Luna.

Mas urmează să susţină vineri o reuniune cu toţi liderii partidelor favorabile acestui referendum, pentru a adopta o poziţie comună, aripa de stânga dorind organizarea votului, chiar în ilegalitate, ceea ce ar crea o criză insituţională fără precedent în Spania de la revenirea la democraţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.