Guvernul ne prosteşte în faţă: Absorbţia fondurilor UE va ajunge la 80%!

0

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că planul Guvernului este ca anul viitor România să ajungă la un nivel al absorbţiei fondurilor europene de la 39 %, cât este în prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013.

„Astăzi, suntem la un nivel de absorbţie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor să recuperăm aceste întârzieri şi să ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care România le-a avut alocate pentru 2007-2013. Este un nivel extrem de ridicat, acest 80%. De ce? Pentru că nimeni nu s-a aşteptat ca România să ajungă la 39%, cât este astăzi. România a fost anul trecut primul stat în Europa la ce a însemnat rambursarea de fonduri către un stat membru din partea Comisei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere către Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro în facturi, mai mult decât s-a trimis pe întreaga perioadă de până anul trecut. La fel, a intrat în ţară o sumă de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o creştere a PIB-ului cu peste 2%. La fel, un record”, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, citat de corespondentul Mediafax.

„Îmi doresc foarte mult ca în acest an să finalizăm partea de reformă a sistemului. Chiar dacă mai sunt unele situaţii punctuale şi întâlnim beneficiari, poate nemulţumiţi de ceea ce întâmpină pe proiectele de care beneficiază, sunt chestiuni punctuale pe care le vom soluţiona punctual. Îmi doresc foarte mult ca acest proces de reformă să fie finalizat în 2014, astfel încât în 2015, atunci când se suprapun deja două perioade, actualul cadru financiar care se închide şi următorul cadru financiar, să fie lucrurile mult mai simple pentru noi. Eu estimez că anul viitor va fi o intrare de fonduri europene în România de peste opt miliarde de euro”, a mai spus Teodorovici.

El a mai spus că România va închide anul 2014 cu cel puţin 2,9 miliarde de euro absorbite, însă şi-a exprimat încrederea că va fi depăşit acest nivel.”Ca şi sume de intrat în România, până în prezent deja au intrat 2 miliarde de euro ar până la final de an, mai intră cel puţin un miliard de euro. Undeva la 3,3 miliarde de euro vor intra în acest an în România. Mai mult cu peste 500 de milioane de euro faţă de ceea cea intrat în 2013. Deci, nu este absolut niciun fel de pericol vizavi de ceea ce înseamnă trimitere de facturi, primire de sume de la Bruxelles. Mai mult, cum şi primul-ministru a afirmat foarte clar, niciun fel de proiect european nu va suferi în ceea ce înseamnă plata de plăţi. Noi asigurăm în mod constant şi la timp plăţile către beneficiar”, a spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat, joi, într-o vizită în judeţul Alba unde a participat la inaugurarea staţiei de epurare a municipiului Alba Iulia, investiţie realizată printr-un proiect european, iar apoi a avut întrevederi cu liderii PSD Alba.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.