Totul pentru vot, totul pentru victorie!

Share:

Am intrat, oficial, în campania electorală pentru prezidenţiale. Am intrat este, de altfel, un fel de a spune, cât timp vajnicii noştri lideri politici se află într-o interminabilă campanie electorală. Lupta pentru Putere se duce pe toate palierele, fie ele politice, electorale, administrative, judiciare şi financiare, găştile politice aflate în acest război devastator nefiind dispuse să facă vreo concesie, să facă vreun pas înapoi. Victoria candidatului pe care îl susţin este singura miză care contează!

Pesediştii, uneperiştii şi conservatorii, cu toţi aliaţii lor, conjucturali sau nu, au strâns rândurile în jurul lui Ponta, în tentativa disperată de a-l propulsa în fruntea statului. Toţi baronii penali ai PSD, aflaţi la puşcărie sau încă în libertate, sunt decişi să facă tot ce este necesar în judeţele pe care încă le păstoresc (tot ce este necesar =turism, mită şi pomeni electorale ) pentru a obţine mult aşteptata victorie. Toţi sunt convinşi că în condiţiile în care Ponta va ajunge preşedinte problemele lor penale se vor risipi. Se vorbeşte deja de numirea unor „oameni de încredere” în fruntea structurilor centrale şi teritoriale ale DNA şi Parchetului General, numiri ce ar rezolva mare parte din dosarele penale ale corupţilor aflaţi în sfera Puterii pesediste. La rândul său, Ponta ştie foarte bine că baronii locali ai PSD îl susţin tocmai din aceste considerente. Toţi, de la Mazăre, Oprişan, până la penalul de cea mai joasă speţă Nicuşor Constantinescu, au aşteptări uriaşe de la viitorul preşedinte, Victor Ponta.

Pe de altă parte, Iohannis continuă să aibă o evoluţie dezamăgitoare. Marele său avantaj este, însă, generat de faptul că votul anti-Ponta, anti-PSD, va funcţiona din plin şi la aceste alegeri. Mulţi, foarte mulţi alegători, îl văd pe Iohannis drept un rău mai mic decât Ponta. Şi asta îl poate salva pe primarul Sibiului.Şi implicit pe liderii Alianţei Creştin Liberale.

La rândul său, Udrea visează frumos. Este incapabilă să vadă realitatea care o înconjoară. Se vede (deja) în turul II al prezidenţialelor. Se amăgeşte că aruncând sume uriaşe în această campanie electorală, va reuşi să convingă mulţi români. Nu ştie sau se face că nu ştie cât de antipatizată este. Relaţia sa, politică sau de altă natură, cu susţinătorul său fervent Traian Băsescu, a propulsat-o la vârful Puterii, dar i-a adus şi numeroase prejudicii de imagine. De altfel, Udrea, chiar şi în cazul în care are doar o relaţie profesională cu Băsescu, pierde imens la nivelul voturilor, în condiţiile în care este vizibil faptul că evoluţia politică s-a datorit, exclusiv, repet exclusiv, susţinerii lui Băsescu. Fără Băsescu, Udrea nu ar fi ajuns niciodată la vârful politicii!

Însăşi Sulfina Barbu, un lider important al PDL, declara deunăzi că Elena Udrea, în toate şedinţele PDL, se împăuna cu relaţia specială pe care o are cu şeful statului. Iar multe dintre mesajele transmise partidului ca venind din partea lui Băsescu reprezentatu dezinformări grosolane. Mai este ceva de spus? Da, şi anume faptul că Udrea nu poate reprezenta o soluţie pentru România!

Toţi ceilalţi înscrişi în cursa prezidenţială vor juca un rol decorativ. De la Tăriceanu şi Macovei până la independentul Funar, candidaţii se gândesc, cel mai probabil, la un eventual câştig prin tranzacţionarea voturilor către unul dintre candidaţii ce se vor lupta pe viaţă şi pe moarte în turul II.

România va fi inundată de afişe, pliante, bannere şi corturi electorale. Zeci, poate sute de milioane de euro vor fi aruncate în această luptă extrem de dură în care fiecare gaşcă politică va încerca să ia faţaceleilalte. Românii vor fi minţiţi, încă o dată, de candidaţi duplicitari, ipocriţi şi avizi de Putere şi privilegii. Liderii locali şi judeţeni au început deja pregătirile pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi pentru prezidenţiabilul partidului lor. În cazul PSD sau al Alianţei Creştin Liberale, liderii filialelor fac raportări ca pe vremea împuşcatului, „strategii” partidului făcând calcule serioase în această direcţie.

Din păcate, şi această campanie electorală va arăta, izbitor de mult, cu celelalte. Aceleaşi promisiuni, aceleaşi iluzii vândute cu nonşalanţă populaţiei, aceleaşi diversiuni, aceeaşi luptă disperată pentru voturi. Dar oare mai surprinde pe cineva?

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.