Ebola ar putea ajunge curând în Franța și Marea Britanie

0

Virusul Ebola ar putea ajunge în Franța și Marea Britanie până la sfârșitul lunii octombrie, previzionează oameni de știință, citați luni de Reuters, citată de Agerpres.

Analizând modele de propagare a bolii și traficul aerian, cercetătorii apreciază că există posibilitatea ca virusul să ajungă în Franța și Marea Britanie până la 24 octombrie, în proporție de 75%, respectiv 50%.

Concluziile au în vedere o funcționare a traficului aerian la capacitate maximă. În cazul în care companiile aeriene și-ar reduce cursele cu 80% către regiunile afectate, riscul ca virusul Ebola să ajungă în Franța ar fi de 25%, iar pentru Marea Britanie de 15%. „Este cu adevărat o loterie”, a declarat Derek Gatherer, expert virusolog de la Universitatea Lancaster.

Franța se află printre statele care ar putea fi afectate în perioada următoare de virusul Ebola datorită zborurilor frecvente din Guinea, Sierra Leone și Liberia, care includ vorbitori de limbă franceză, iar în ce privește Mare Britanie, aeroportul Heathrow este un important nod aerian pentru curse către alte destinații din lume. Atât Marea Britanie, cât și Franța au avut câte un caz — cetățeni întorși în țară bolnavi de Ebola și care apoi s-au vindecat. Studiul oamenilor de știință sugerează că mai mulți oameni pot aduce boala în Europa fără să știe că sunt infectați.

Pentru Belgia este previzionat un risc de 40% ca virusul să ajungă pe teritoriul său, în timp ce Elveția și Spania prezintă un risc mai scăzut, de 14% fiecare, potrivit studiului, publicat în revista ‘PLoS Current Outbreaks’.

Organizația Mondială a Sănătății nu a impus restricții de călătorie către statele afectate și a încurajat companiile aeriene să își mențină cursele către zonele respective.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.