Rebengiuc a primit trofeul de excelenţă

Actorul Victor Rebengiuc va primi trofeul de excelenţă al celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, evenimentul fiind marcat prin proiecţia specială a lungmetrajului „De ce trag clopotele, Mitică”, de Lucian Pintilie, informează un comunicat.

Proiecţia filmului „De ce trag clopotele, Mitică?”, realizat de Lucian Pintilie în 1981, este programată pe 17 octombrie, de la ora 18.30, la Cinema Victoria, în prezenţa maestrului Victor Rebengiuc.

Actor de o versatilitate incredibilă, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete şi Niki Ardelean sunt doar câteva dintre rolurile memorabile interpretate de Victor Rebengiuc.

Celebrul actor a jucat pe scenele teatrelor bucureştene alături de Leopoldina Bălănuţă, Olga Tudorache şi George Constantin în proiectele experimentale ale lui Radu Penciulescu („Doi pe un balansoar”, „Tango” şi „Richard al II-lea”). Actorul de teatru Victor Rebengiuc a putut experimenta în creaţii solide latura tragică („Lungul drum al zilei către noapte”), dramatică („Un tramvai numit dorinţă”) şi comică („O scrisoare pierdută”). A colaborat cu nume mari ale teatrului românesc, precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban şi Alexandru Dabija.

Rolul din „Pădurea Spânzuraţilor” i-a marcat cariera cinematografică. Respins iniţial la probe de regizorul Liviu Ciulei pentru chipul „prea angelic”, Victor Rebengiuc a convins prin empatia interioară cu personajul lui Apostol Bologa. Cariera în cinema a avut un traseu la fel de coerent şi susţinut. În 1974, acesta îl juca pe Horia Baniciu, legionarul revenit în România după 1945, în „Conspiraţia” lui Manole Marcus. Următorul său rol marcant este Tănase Scatiu în filmul cu acelaşi titlu semnat de Dan Piţa. În anul 1981, Rebengiuc dă viaţă personajului Iancu Pampon în „De ce trag clopotele, Mitică?”, al cineastului Lucian Pintilie. Au urmat „Faleze de nisip”, de Dan Piţa, „Pădureanca”, de Nicolae Mărgineanu, şi celebrul „Moromeţii”, de Stere Gulea.

Lista continuă cu rolurile principale din „Niki Ardelean”, de Lucian Pintilie, şi „Medalia de onoare”, de Călin Peter Netzer, pentru care a primit cele mai multe distincţii, la Torino, Salonic, dar şi premiul Gopo pentru cel mai bun actor.

Cel mai recent rol, din pelicula „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, propunerea României la premiile Oscar 2015, i-a adus cel de-al doilea Gopo din carieră.

De asemenea, anul acesta, Victor Rebengiuc a fost distins de Uniunea Teatrală din România (UNITER) cu premiul de excelenţă, pe care acesta l-a dedicat „Generaţiei 1956”, alături de care a debutat (Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Constantin Rauţchi).

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj prezintă şi proiecţia specială a filmului „De ce trag clopotele, Mitică?”. Interzis timp de 10 ani în perioada comunistă, filmul lui Lucian Pintilie se bazează pe piesa „D-ale carnavalului” a lui I.L. Caragiale şi explorează universul micii burghezii meschine, măcinată de nimicuri şi aventuri sentimentale. Victor Rebengiuc apare într-o distribuţie de excepţie, alături de Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Tora Vasilescu şi Ştefan Iordache.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj va prezenta publicului peste 150 de producţii, workshop-uri dedicate pasionaţilor de film şi nu numai. Peste 100 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj-Napoca de-a lungul celor zece zile de festival.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană. Proiectul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Centrului Cultural German, Ambasadei Israelului în România, Casei de Cultură a Studenţilor, Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Universităţii Sapientia, Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi Operei Maghiară Cluj-Napoca.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de capitală culturală europeană 2021.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.