Romario a ajuns din fotbalist, senator socialist

0

Fostul celebru fotbalist brazilian Romario a fost ales duminică senator al oraşului Rio de Janeiro, pe listele Partidului Socialist Brazilian (PSB), informează Mediafax.

Campion al lumii în 1994 cu naţionala braziliană, Romario a fost ales cu 63,39% din voturile exprimate, în faţa rivalului său din cadrul Partidului Democratic Cesar Maia (20,5%), un reprezentant al politicii carioca, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive.

„O Baixinho” („Micuţul”) a devenit membru PSB în 2009, într-o perioadă în care se confrunta cu numeroase probleme financiare şi judiciare.

Un an mai târziu, el era ales deputat federal. Cunoscut pentru caracterul său bănuitor, lipsa de apetenţă pentru efort şi viaţa nocturnă, Romario a reuşit să-şi îmbunătăţească imaginea de om muncitor ca deputat.

Romario denunţa corupţia despre care afirma că afecta lucrările, dar şi cheltuielile publice „faraonice” angajate pentru construirea unor stadioane, în locul investiţiilor în şcoli, spitale şi transportul public.

El se află printre inamicii fostului partener de joc Ronaldo, care s-a angajat în campania electorală alături de candidatul social-democrat Aecio Neves, cel care o va înfrunta pe preşedinta de stânga Dilma Rousseff în al doilea tur al scrutinului prezidenţial de la 26 octombrie.

Pe de altă parte, candidatul la un post de deputat în statul Amazonas (nord) înregistrat sub numele de Osama ben Laden, a fost arestat duminică, în timp ce îndemna alegători să-l voteze, în faţa unei secţii de votare din Manus, capitala acestui stat.

Potrivit site-ului G1, care citează justiţia electorală, Manoel Nunes de Assis a candidat din partea Partidului Muncitoresc Naţional (PTN, de centru-dreapta).

Purtând haine tradiţionale arabe care amintesc de cel pe al cărui nume l-a împrumutat, eliminat de un comando american în mai 2011, ben Laden a fost arestat în timp ce distribuia sticle cu apă alegătorilor care urmau să voteze pentru el.

„Deghizat în arab, se afla la poarta unei şcoli transformate în secţie de votare pentru 20.000 de alegători, sub pretextul că vinde apă, dar (de fapt) cerea voturi”, a declarat judecătorul specializat în legislaţie electorală Henrique Veiga, citat de G1.

Justiţia electorală braziliană permite candidaţilor să se înregistreze sub ce nume doresc. Anul acesta, în afară de ben Laden, au candidat cinci Barack Obama, un „Zizi nebunul”, un „Om cu bicicletă” sau un „007 brazilian”. Aceşti canddaţi vizează un vot de protest.

În urmă cu patru ani, popularul clovn Tiririca şi-a făcut campanie pentru un post de deputat federal la Sao Paulo sub deviza „nu poate fi mai rău”. El a fost ales cu cel mai mare număr de voturi din ţară, şi anume 1,3 milioane.

Analfabet, el a fost nevoit să înveţe să-şi scrie numele, pentru a prelua funcţia. În cei patru ani de mandat nu a luat niciodată cuvântul în şedinţă în plen. Niciunul dintre proiectele nu a fost adoptat. Dar a fost unul dintre legiuitorii mai silitori din Camera inferioară, iar totul arăta că urma să fie reales duminică.

În total, 1.209 persoane au fost arestate pentru „delicte electorale” – dintre care 80 dintre cei 26.000 de candidaţi – duminică, când peste 142 de milioane de braazilieni s-au prezentat la urne în cadrul alegerilor prezidenţiale şi legislative, a anunţat Tribunalul Superior Electotral (TSE), care a salutat „calmul” în care s-a desfăşurat scrutinul.

Principala infracţiune reproşată a fost propaganda electorală ilegală şi cumpărarea de voturi.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.