Rusia vrea să reia livrările de gaze către Ucraina

Share:

Rusia consideră necesar să reia livrările de gaze naturale către Ucraina pentru a ajuta această țară să treacă iarna cu bine, a declarat luni ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, în timpul unei întâlniri cu premierul Dmitri Medvedev, informează Agerpres.

„Estimăm că situația este extrem de gravă și Comisia Europeană împărtășește preocuparea noastră. Analiza balanței energetice arată că rezervele de gaze existente în depozitele subterane ucrainene nu sunt suficiente pentru a trece cu bine toamna și iarna care se apropie. Trebuie reluate livrările de gaz către Ucraina”, a afirmat ministrul rus, citat de RIA Novosti.

El a amintit că la ultima rundă de consultări trilaterale (Rusia, UE, Ucraina) din 26 septembrie a fost luată în discuție posibilitatea reluării livrărilor către Ucraina, părțile încercând totodată să „definească un mecanism de restructurare a datoriei acumulate (de Kiev) și să găsească o sursă de finanțare pentru această datorie”.

RIA Novosti notează că, în cadrul negocierilor trilaterale din 26 septembrie de la Berlin, Rusia, UE și Ucraina au evocat „un plan de iarnă” eșalonat până la sfârșitul lunii martie. Acest plan presupune ca Ucraina să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruse livrate. În schimb, Gazprom se angajează să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la prețul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Rusia a întrerupt la mijlocul lunii iunie livrările de gaz către Ucraina, după ce Kievul a refuzat prețul impus de Gazprom, fosta republică sovietică acumulând, potrivit Moscovei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari. Guvernul de la Kiev a încercat în această perioadă să compenseze lipsa gazului rus prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia și Ucraina către UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.