Dan Cristian Popescu: „Iohannis va fi noul președinte al României”

Domnule deputat Dan Cristian Popescu a început o nouă campanie electorală. Credeţi că vom asista la un alt tip de campanie sau vom retrăi clipele de coşmar al campaniilor precedente: acuze reciproce, lovituri sub centură, panotaj ilegal, mită, pomeni şi turism electoral etc?

Cu toate că speranţele românilor vizau o campanie în care să primeze soluţiile, argumentele, proiectele şi discuţiile civilizate, vedem o exacerbare a campaniei negative, plină de atacuri la persoană. Nevoia de o schimbare profundă în societate nu poate începe decât de la vârf, de la preşedinte ca persoană investită cu cea mai mare încredere şi legitimitate democratică. Dacă vrem o altfel de politică, trebuie să începem prin a avea un preşedinte cu altă conduită, ţinută şi expresie publică. A sosit momentul ca România să aibă un altfel de preşedinte.

Am participat la lansarea liderului  PNL Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale, la Palatul Parlamentului, unde şi-a prezentat programul electoral „România lucrului bine făcut”.  Acesta a subliniat că , „în 2018 şi 2019 românii să simtă deja că trăiesc într-o ţară a lucrurilor bine făcute, o ţară occidentală, în care se simt respectaţi şi demni. Că România merge pe un drum, cu obiective precise şi că generaţiile următoare au un viitor”. Consider că avem nevoie de o astfel de abordare şi viziune.

La polul opus am vazut lansarea lui Ponta de pe Arena Naţională, o lansare unde au participat peste 70.000 de oameni.  Putem vorbi de o lansare de tip triumfalist, aproape de sorginte comunistă. Lansarea  grandioasă arată de fapt dispreţul faţă de oamenii de rând, care aşteaptă locuri de muncă, nu spectacole pe stadioane.

Diferenţa este uriaşă şi arată modul diferit în care cei doi privesc politica. Am văzut, de asemenea, şi alte abordări care, din păcate, ţin strâns de acelaşi mod penibil în care s-a făcut politică în ultimii 25 de ani.

Klaus Iohannis sau Victor Ponta? 

Este clar că în cazul în care nu se va întâmpla vreun incident major care să îl scoată pe unul sau pe altul din cursă, viitorul preşedinte va fi ales dintre cei doi. Primii doi candidati la prezidentiale, asa cum sunt ei acum clasati in sondajele de opinie, Victor Ponta si Klaus Iohannis,  vor ajunge in turul II. Sunt convins că domnul Klaus Iohannis va fi ales preşedintele României.

Credeţi că toţi liderii şi votanţii PDL şi PNL vor vota, la unison, pentru Klaus Iohannis? Să nu existe antipatii, trădări, nemulţumiri?

Eu cred că votul majoritar în favoarea lui Iohannis va fi dat de alegători şi nu de liderii şi membrii PDL sau PNL. Nu cred că vom asista, stricto senso, la o bătălie între Dreapta şi Stânga, ci între noul mod de a face politică şi vechiul mod de a face politică. Avem şansa de a face mult-aşteptata rupere de trecut, pasul acela care să ne ducă din Orient către Occident.

Vom asista, ca şi la precedentele scrutinuri din 2004 şi 2009, la un vot masiv anti-PSD?

Sunt convins că în turul II vom asista la un vot masiv anti-PSD, pe care eu, personal, îl văd ca un vot nu atât împotriva PSD, cât împotriva modului murdar de a face politică.  Aţi văzut, de altfel, că şi de această dată, PSD a furat startul campaniei electorale. Din păcate, toate aceste manevre, presiuni, tentative de cumpărare a populaţiei, continuă să tragă România în jos! Trebuie să punem punct unui astfel de mod de a face politică!

Credeţi că alegerea lui Ponta în fruntea statului este atât de nocivă pentru România? Este, totuşi, vorba de votul, de opţiunea populaţiei…

Nu văd nocivă alegerea lui Victor Ponta în sensul că ne-ar duce spre Rusia, China sau Africa. Marele pericol al alegerii lui Ponta vine din faptul că ne-ar ţine pe loc. Nu am ieşi din paradigma în care suntem, nu vom reuşi să ieşim din tarele în care ne învârtim de atâţia ani. O să rămânem în această capcană a diversiunilor, a luptelor pentru Putere, a campaniilor murdare şi nu în ultimul rând a vânzării iluziilor către populaţie.

Cum vedeţi candidatura Elenei Udrea? Şi ea, asemeni lui Iohannis, se consideră exponentul Dreptei… Credeţi că, prin voturile obţinute, poate face jocurile în turul II?

Este evident că această candidatură îl avantajează în mod direct pe Victor Ponta. De altfel, un sfat pe care dânsa îl va da electoratului său, pe care nu îl văd foarte numeros, ar fi sa blameze un anumit candidat. Pe de altă parte, eu nu cred că alegătorii, atât câţi sunt, ai Elenei Udrea, ar vota cu Ponta în turul II. Este destul de previzibil ce vor face aceştia şi în consecinţă, este inutil, să credem că Udrea va juca un rol important între cele două tururi. Indiferent de sfaturile şi eventualele jocuri ale acesteia, este clar că, într-o proporţie covârşitoare, electoratul său, cât va fi el, de 3-4%, va vota cu candidatul Iohannis.

Tăriceanu şi Meleşcanu se consideră, la rândul lor, candidaţi ai Dreptei. Cam mare aglomeraţie de candidaţi pe acest culoar, în condiţiile în care Stânga are desemnat un singur candidat, Victor Ponta. Cum comentaţi această situaţie? Pot lua aceşti candidaţi voturi de la Iohannis?

Nu cred că Tăriceanu şi Meleşcanu pot lua voturi de la Iohannis. Pe de altă parte, nu consider un lucru rău înscrierea în cursa prezidenţială a unui număr mare de candidaţi. De altfel, consider că ar trebui să existe o concurenţă acerbă pentru toate funcţiile publice.

În cazul alegerii lui Iohannis ca preşedinte al României credeţi că vom asista şi la o schimbare a actualei guvernări cu una creată în jurul Alianţei Creştin Liberale?

Nu cred că o victorie, pe care mi-o doresc, a lui Iohannis ar conduce la situaţia de care vorbiţi, pentru că guvernul Ponta beneficiază de o susţinere de peste 60% în Parlament. Sunt mari şanse ca această majoritate să rămână la fel de compactă şi după alegerea lui Iohannis, iar în aceste condiţii va fi greu ca o moţiune de cenzură să treacă prin Parlament. De altfel, şi astăzi, preşedintele Băsescu este, cel puţin la nivel declarativ, de dreapta, iar guvernarea este una, tot declarativ, de stânga. Ce ar putea face Iohannis în plus faţă de ce face Băsescu în această privinţă?

Numărul celor nehotărâţi, indecişi sau mai rău, scîrbiţi de politică este încă uriaşă. Poate reuşi unul sau altul dintre candidaţi să smulgă, măcar o parte, din voturile acestora?

Îmi doresc ca cel care ” va smulge” votul celor nehotărâţi să fie candidatul ACL. De altfel, în cazul unei prezenţe la vot de circa 50- 52 %, cât se estimează la prezidenţiale, putem vorbi de o ieşire la vot a nehotărâţilor. Având mai mulţi candidaţi, vor fi nişte votanţi în plus. Este clar că domnul Iohannis, care vine cu un suflu nou, occidental, va scoate mulţi nehotărâţi din case. Câţi, mai exact, vom vedea la alegerile din noiembrie.

Să presupunem că Iohannis va deveni noul preşedinte al României. Va putea rezista acesta presiunilor din PNL şi PDL, inerente după preluarea funcţiei de la Cotroceni?

Nu cred că vor exista presiuni şi dacă ar fi vorba, cu siguranţă ar face față. Noi  toţi ne dorim un altfel de preşedinte! Un preşedinte la care nu poţi să mergi pentru a-i cere vreun favor. Este grav dacă ne aşteptăm ca la Cotroceni să avem un preşedinte care să ne ajute cu diverse intervenţii.

Preşedintele trebuie să reprezinte România, să fie un mediator între instituţiile statului, să garanteze independenţa Justiţiei, sa fie garantul Statului de Drept. La aceste lucruri trebuie să ne aşteptăm din partea unui preşedinte.

Este posibil ca un eşec al lui Iohannis în cursa prezidenţială să blocheze demersurile de unificare a Dreptei?

Sunt convins că procesul fuziunii dintre PNL şi PDL va continua. De altfel, această fuziune este necesară pentru Dreapta şi pentru România. Fuziunea este utilă şi necesară, mai ales pentru alegerile locale, unde se ştie că primarii sunt aleşi într-un singur tur, ca şi preşedinţii Consillilor Judeţene, şi fără o forţă politică puternică există riscul ca PSD să câştige pe linie, foarte multe mandate. Cu o majoritate relativă de 25-30% PSD putea câştiga peste 80% din primării.Ceea ce nu era de dorit nici din punct de vedere democratic, nici din punct de vedere al echilibrului Puterii în România.

Interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
1 Comentariu
  1. kriss spune

    Un cap in politica romaneasca. Domnul deputat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.