Zilele culturii române, la Dublin

0

În perioada 7-25 octombrie, se desfășoară la Dublin Zilele Culturii Române – un program cultural amplu, care urmărește să pună în evidență, pentru marele public irlandez, o Românie a reușitelor culturale superlative în domeniul muzicii, filmului, teatrului, reflecției intelectuale, literaturii și artelor vizuale.

Programul este organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Ambasada României în Irlanda, cu sprijinul Teatrului Bulandra, Galeriei Galateca din București, Reprezentanței Comisiei Europene în Irlanda, Orchestrei Radioteleviziunii Irlandeze, Bibliotecii Naționale a Irlandei, Universității Trinity College, Institutului de Film Irlandez, Centrului de Proiecte Artistice Dublin și Clubului „The Mercantile”.

Protagoniști ai Zilelor Culturii Române sunt artiști de circulație internațională și intelectuali de prim rang, atât români cât și irlandezi: regizorul Stere Gulea, compozitorul Shaun Davey, Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, regizorul de teatru Felix Alexa, actorii Oana Pellea, Răzvan Vasilescu și Gabriel Spahiu, istoricul Adrian Cioroianu, scriitorul și animatorul cultural Peter Hurley, poetul Ioan Es. Pop, regizorul Dieter Auner, DJ Nico de Transilvania, curatoarea Roxana Gibescu și Corul Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universității din Sibiu.

Festivalul debutează, în data de 7 octombrie, cu o întâlnire literară găzduită de Biblioteca Națională a Irlandei. Poetul Ioan Es. Pop și scriitorul irlandez Peter Hurley, organizatorul festivalului anual „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, citesc fragmente din cele mai recente cărți publicate și discută despre inepuizabila, misterioasa forță de atracție a Transilvaniei și a obiceiurilor ei străvechi. Conversația, moderată de jurnalistul Stephen Collins de la „The Irish Times”, va fi urmată de proiecția documentarului „Pe drumuri neumblate” („Off the Beaten Track”, 2011) în regia lui Dieter Auner, un omagiu elegiac adus vieții păstorilor transilvăneni și ritului amenințat al transhumanței.  Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Române la Dublin va avea loc în data de 8 octombrie, la cea mai mare sală irlandeză de spectacole, National Concert Hall, printr-un concert extraordinar cu „Vocile din Cimitirul Vesel”, creația compozitorului irlandez Shaun Davey. ES Manuela Breazu, Ambasadorul României în Irlanda, și dl. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, vor rosti alocuțiuni introductive.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.