A crescut cererea de sânge în județul Hunedoara

0

Directorul CJT Hunedoara, dr. Victoria Hălmagi, a declarat că cererea de sânge a crescut foarte mult în ultima perioadă de timp din cauza patologiei din ce în ce mai complexe a pacienţilor internaţi, existând situaţii în care solicitările depăşesc cu 50% media unei zile obişnuite.

Potrivit acesteia, deschiderea unor secţii de oncologie la spitalele din Hunedoara, Petroşani şi Orăştie, dar şi creşterea numărului de accidente rutiere ‘în lanţ’ reprezintă un prim motiv pentru care necesarul de sânge pentru transfuzii este mai mare.

”Cererea de sânge a crescut foarte mult din motive care ţin de patologia oncologică. Aceşti bolnavi, după terapia chirurgicală, sunt practic dependenţi de produsele noastre, ceea ce înseamnă un consum ridicat de sânge. La aceasta se adaugă accidentele rutiere şi patologia mai complexă a unor pacienţi care suferă intervenţii chirurgicale în centre universitare. Noi trimitem săptămânal sânge la clinici din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş”, a spus directorul CJT Hunedoara.

În judeţul Hunedoara numărul donatorilor de sânge este de 3.925 de persoane, din care peste 2.000 de sunt donatori fidelizaţi, în creştere uşoară faţă de primul semestru al anului trecut. Campaniile pentru donarea de sânge derulate la nivel naţional au dus la o sporire a numărului de donatori şi în judeţul Hunedoara, însă doar o parte dintre cei care se prezintă la centrele de transfuzii sunt şi acceptaţi pentru recoltarea de sânge.

‘La donare se prezintă foarte multe persoane, dar numai 40% sunt admişi la donare. Sunt criterii medicale foarte stricte ce trebuie respectate pentru siguranţa donatorului, dar şi a celui care primeşte sânge. De aceea, nu toţi oamenii care se prezintă la donare, pot să şi doneze sânge’, a explicat dr. Victoria Hălmagi.

Ea a arătat că derularea unor campanii la nivel naţional, în care sunt implicate autorităţi şi instituţii ale statului, au avut rezultate bune, în urma acestora fiind constituite grupe de donatori fideli, cum este cazul celor formate din jandarmi sau pompieri militari.

În judeţul Hunedoara sunt laboratoare permanente pentru donarea de sânge la Deva, Hunedoara şi Petroşani, alături de care funcţionează puncte fixe de recoltare la Simeria şi Haţeg.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.