Bogdan Olteanu: România va adera la zona Euro, dar nu acum

Aderarea la zona euro, intrarea în Uniunea Bancară și continuarea dezvoltării instituțiilor europene reprezintă principalele provocări pentru următorul mandat în conducerea Băncii Naționale a României, a declarat joi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul ediției a 14-a a colocviilor juridice cu tema „Post Crisis Mandates For Central Banks: Regulatory and Institutional Challenges”, informează Agerpres.

„În mandatul următor, cu siguranță România va adera la Uniunea Bancară, la zona euro și va continua să dezvolte instituțiile europene, dar sper ca următorul nostru mandat să se confrunte cu mai puține provocări și mai puține crize decât precedentul”, a spus Bogdan Olteanu. Autoritățile române au anunțat ca dată țintă pentru adoptarea euro anul 2019.

El a precizat că provocarea actualului mandat, care se încheie peste două zile, a constat în crearea unui cadru de reglementare care să permită sistemelor bancare la nivel european să se auto-stabilizeze, astfel încât să nu fie necesară folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor.

„În unele țări, contribuabilii au plătit pentru a sprijini sistemul bancar, în altele nu. În România, spre exemplu, unde nu s-au folosit bani publici pentru sprijinirea sistemului bancar după 2008, am încercat și am reușit să prevenim eventualele probleme, în loc să acționăm ulterior. În România, ca și în alte țări, contribuabilii au același mesaj: nu vrem să cheltuim banii publici pentru a sprijini sau salva sistemul bancar. De aceea noi, ca reglementatori, ca supraveghetori, trebuie să facem mecanismul să funcționeze astfel încât să permită sistemului bancar să se stabilizeze singur, să nu apeleze la bani de la bugetul public”, a explicat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a vorbit și despre decizia României de a adera la Mecanismul Unic de Supraveghere al Uniunii Europene, înainte de aderarea la zona euro, „cât mai curând posibil”. „Este un proces complicat atât pentru noi cât și pentru Banca Centrală Europeană. (…) Dar suntem hotărâți în această direcție pentru că noi considerăm că merită să stăm la masa la care se iau decizii, să participăm la luarea acestor decizii și să fim parte a construcției europene în care credem”, a subliniat Bogdan Olteanu.

În opinia sa, avantajele acestui parcurs sunt mai importante decât riscurile, unul din avantaje fiind cel referitor la faptul că nivelul de încredere în sistemul bancar românesc va crește, deci costul de finanțare va fi mai scăzut.

În ceea ce privește momentul intrării României în Mecanismul Unic de Supraveghere, viceguvernatorul BNR susține că un termen rezonabil ar fi de un an — un an și jumătate de la operaționalizarea mecanismului, în mai puțin de o lună, respectiv pe 4 noiembrie.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.