A început Congresul Național de Pneumologie
Miercuri a început a 23-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Pneumologie, la care participă peste 100 de profesori în pneumologie din 16 ţări şi reputaţi experţi în domeniu la nivel mondial, dintre care 26 de specialişti internaţionali.
Manifestarea de înaltă ţinută ştiinţifică oferă participanţilor posibilitatea de a interacţiona şi în acest an cu reprezentaţi de seamă din SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Italia, Croaţia, Polonia, Spania, Grecia, Ungaria, Danemarca, Serbia, Republica Moldova, Bulgaria şi Israel, atât în timpul simpozioanelor comune cu Societatea Europeană de Pneumologie şi Societatea Franceză de Pneumologie, cât şi pe parcursul celor patru zile de congres.
„Bolile respiratorii cronice se numără printre afecţiunile care au un impact puternic negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, precum şi asupra vieţii economice şi sociale. Sunt printre bolile cu cea mai mare rată de mortalitate în lume. De exemplu, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) nu este numai una dintre cele mai frecvente afecţiuni respiratorii, ci este şi a patra cauză de deces la nivel mondial. Trebuie să ne unim forţele şi să abordăm multidisciplinar afecţiunile respiratorii. Şi pentru că schimbul de idei şi informarea stau la baza formării noastre profesionale, am adus anul acesta la Congresul Societăţii nume mari ale pneumologiei internaţionale”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.
Ediţia din acest an a manifestării ştiinţifice are ca temă principală „Plămânul şi legăturile sale primejdioase” şi îşi propune să evidenţieze modul în care plămânul este interconectat cu întreg organismul. Se anunţă un program bogat, în cadrul căruia vor fi discutate subiecte de maximă importanţă pentru medicii pneumologi, precum şi pentru specialiştii implicaţi în managementul patologiei respiratorii. Vor avea loc 25 de simpozioane majore şi 70 de sesiuni de comunicări orale, în cadrul cărora 97 de reputaţi specialişti români în patologia respiratorie vor dezbate ultimele noutăţi în domeniu. Vor fi prezentate lucrări referitoare la infecţiile pulmonare, neoplasmul bronho-pulmonar, tuberculoza pulmonară, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice şi co-morbidităţile asociate, afectarea pulmonară în bolile de sistem şi patologia somnului.
Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie 2014 debutează cu zece cursuri pre-congres în cadrul cărora participanţii vor observa proceduri din domeniile polisomnografiei, ventilaţiei non-invazive şi chirurgiei toracice. Vor fi dezbătute şi cele mai noi informaţii referitoare la pneumopatiile interstiţiale difuze, ecografia pleurală şi abordarea modernă a pacientului fumător.