PE respinge candidatura slovenei Alenka Bratusek pentru un post în CE

Share:

Candidatura fostului premier sloven Alenka Bratusek pentru o funcţie în Comisia Europeană a fost respinsă, cu o largă majoritate, de Parlamentul European, anunţă surse oficiale, citate de AFP.

Alenka Bratusek, care era desemnată pentru postul de vicepreşedinte responsabil de Energie, este primul candidat la un post în noua Comisie Europeană care este respins. Candidatura politicianului liberal a fost respinsă de 112 eurodeputaţi, iar 13 au votat în favoarea ei.

Fostul premier sloven Alenka Bratusek şi-a retras, miercuri, candidatura pentru postul de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică, după ce a devenit clar că va fi respinsă de eurodeputaţii din comisiile de specialitate, în urma audierilor, relatează EUObserver.

Cel mai probabil, Bratusek va fi înlocuită de eurodeputatul socialist Tanja Fajon, însă este posibil ca Slovenia să piardă postul de vicepreşedinte în Comisia Europeană. Alenka Bratusek şi-a retras candidatura pentru nominalizarea în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene după ce a avut o prestaţie neconvingătoare la audierile din comisiile de specialitate din Parlamentul European. În plus, ea a fost acuzată că s-a autopropus pentru postul de comisar european din partea Sloveniei la scurt timp după ce partidul său a pierdut alegerile parlamentare.

Potrivit unor surse europene, Tanja Fajon ar putea primi portofoliul culturii în Comisia Europeană. În acelaşi timp, ungurul Tibor Navracsics, desemnat comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie şi care a fost respins luni seară de comisia de specialitate a PE, ar putea primi portofoliul transporturilor.

În urma acestor modificări în componenţa echipei propuse de viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, slovacul Maros Sefcovic, desemnat iniţial comisar european pentru transporturi, ar urma să devină vicepreşedinte al CE pentru uniune energetică.

Eurodeputaţii urmează să se pronunţe miercuri cu privire la alţi comisari europeni desemnaţi care nu au reuşit să obţină aprobarea la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Printre cei vizaţi se află francezul Pierre Moscovici, propus pentru afaceri economice, care a răspuns la întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor, fostul premier finlandez Jyrki Katainen, desemnat vicepreşedinte al CE pentru ocuparea forţei de muncă, spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru energie, şi candidata propusă de Cehia, Vera Jurova. Britanicul Jonathan Hill, propus comisar pentru servicii financiare, ar putea primi aprobarea eurodeputaţilor, după ce s-a prezentat din nou marţi la audieri în comisia de specialitate din Parlamentul European.

Componenţa şi programul noii Comisii Europene urmează fie aprobate prin vot de Parlamentul European la 22 octombrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.