Christine Lagarde avertizează în privinţa unei noi recesiuni

0

În zona euro există riscuri serioase de reintrare în recesiune, dacă nu se va face nimic pentru stimularea creşterii economice lente, a avertizat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, cu ocazia adunării generale a instituţiei financiare care are loc la Washington.

„Nu sugerăm că zona euro se îndreaptă spre recesiune, dar spunem că există riscuri serioase să se întâmple acest lucru, dacă nu se va face nimic”, a afirmat şefa FMI într-o conferinţă de presă, informează Mediafax.

Lagarde a adăugat că probabilitatea producerii unei noi contracţii economice în zona euro este evaluată de Fond la 35%-40%.”Dacă vor fi luate măsuri bune, dacă ţările aflate în deficit bugetar şi cele care înregistrează excedent fac ceea ce trebuie făcut, recesiunea poate fi evitată”, a spus Lagarde.

În noile estimări publicate marţi în raportul World Economic Outlook, FMI anticipează pentru acest an o creştere economică de 0,8% a zonei euro şi de 1,3% în 2015, sub prognoza unui avans de 1,1%, respectiv de 1,5% al PIB-ului regiunii, din luna iulie.

Şefa FMI a explicat că o mică parte din această revizuire are legătură cu efectele economice ale crizei ucrainene şi ale sancţiunilor impuse Rusiei. Economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat marţi că zona euro ar putea deveni din nou principala problemă a economiei mondiale, dacă riscurile intrării în deflaţie se vor materializa în regiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.