Gorbaciov: ”Sunt viu!”

0

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, spitalizat în ajun la Moscova, a indicat vineri că este ”viu și într-o stare bună” și ar putea să revină în curând la ”o viață normală”, potrivit purtătorului său de cuvânt, citat de AFP și Tass, informează Agerpres.

”Sunt viu și într-o stare bună, am terminat examenele (medicale) la clinica moscovită unde am fost internat”, a indicat Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, potrivit Tass.

‘Săptămâna viitoare sau poate chiar astăzi va reveni la o viață normală’, a precizat purtătorul său de cuvânt, Pavel Palajcenko, pentru agenția de presă Ria Novosti, după ce a vorbit cu medicul lui Gorbaciov.

”Sănătatea mea este medie de o săptămână și acum sunt la spital”, a admis el joi, după spitalizare. ”Sunt conectat la un monitor”, a adăugat el, potrivit agenției de presă Interfax. ‘Îmi cunoașteți caracterul: sunt decis să lupt pentru viață’.

În iunie 2013, primul și ultimul președinte al URSS a fost spitalizat pentru un examen medical general.

Gorbaciov a apărut în ultimii ani cu fața umflată și a apărut obosit în ultimele sale intervenții publice. Potrivit mass-media ruse, el ar suferi de diabet.

Din cauza unor probleme de sănătate, el nu a putut să participe în aprilie 2013 la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Foarte respectat în Occident, el este mult mai puțin apreciat de concetățenii săi, care îl consideră vinovat de implozia URSS și haosul economic și social ce au urmat.

Artizan al Perestroika (procesul de reforme) lansat în 1985, Gorbaciov și-a anunțat demisia la televiziunea oficială în 25 decembrie 1991, luând act de dispariția URSS după acordul semnat, în absența sa, de către Ucraina, Belarus și Rusia.

Fostul lider sovietic a avut în ultimii ani relații delicate cu actualul președinte rus Vladimir Putin, pe care l-a criticat de nenumărate ori pentru reculul democrației, cerându-i să cedeze puterea.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, el participă cu regularitate la reuniunile internaționale și prezidează Fundația Gorbaciov, care se ocupă de programe caritabile și educaționale.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.