Poroşenko l-a destituit pe guvernatorul regiunii separatiste Doneţk

0

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a destituit vineri pe guvernatorul regiunii separatiste proruse Doneţk, milionarul Serghei Taruta, şi a numit în locul său un general, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Sviatoslav Ţegolko, citat de agenţia Interfax Ucraina, relatează AFP.

Generalul Oleksandr Kihtenko, în vârstă de 58 de ani, fost comandant al trupelor Ministerului de Interne, îl înlocuieşte pe Taruta, originar din regiune, numit în acest post în martie pentru a pune capăt rebeliunii separatiste proruse. Taruta a criticat vehement în septembrie iniţiativele de pace ale preşedintelui Petro Poroşenko pentru estul Ucrainei şi a denunţat în special decizia a acorda un stat special regiunilor Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii proruşi, informează Mediafax.

La 1 octombrie, într-o declaraţie pentru presa locală, el a evocat existenţa unor negocieri pentru o oferi controlul asupra aeroportului din Doneţk, scena unor confruntări intense între armata ucraineană şi separatişti, în schimbul unor teritorii din apropierea oraşului Doneţk.

Biroul de presă al guvernatorului a explicat, ulterior, că declaraţia a fost scoasă din context, însă Kievul a apreciat că afirmaţia a fost făcută în scopuri electorale în perspectiva alegerilor anticipate programate la 26 octombrie.

Succesorul său, generalul Kihtenko, originar din regiunea Harkov, din est, este absolvent al Academiei Militare din Moscova şi se află în fruntea listei noului partid „Forţă şi onoare”, al cărui lider, Igor Smeşko, a fost numit recent şef al serviciilor externe de informaţii din Ucraina.

Generalul Kihtenko a devenit cunoscut în 2005, după ce trimis 11.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne în regiunile Doneţk şi Transcarpatia, pentru lupta împotriva infracţionalităţii. Comandant al trupelor speciale ale Ministerului de Interne din 2005, el a fost demis în 2010, după sosirea la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.