Regionalizarea, idee principală în discursul lui Zsolt Szilagyi

0

Ideea regionalismului este semnul normalității pentru care cer parteneriatul tuturor minorităților a declarat joi seară candidatul PPMT la alegerile prezidențiale Szilagyi Zsolt, la un forum organizat la Oradea, informează Agerpres.

Din deplasările și discuțiile cu oamenii purtate până în prezent, a reieșit că este evident pentru toți că trebuie să schimbăm ceva dacă vrem să ridicăm Ardealul. Nimeni nu mi-a spus că nu este de acord cu ideea de a reprezenta interesele Transilvaniei, ale unei regiuni europene, în politica națională sau europeană. (…) Programul nostru de modernizare este regionalismul european, similar celor din țări precum Austria, Germania, Belgia sau Elveția. Eu vreau să producem o sută de unități și să dăm 30 la București, și nu să dăm opt din zece, pentru care trebuie să mai stăm și cu mâna întinsă. O regiune bogată face o țară bogată. Mă întreb unde ar ajunge Transilvania dacă banii ardelenilor ar rămâne aici. (…) Ideea regionalismului este semnul normalității pentru care cer parteneriatul tuturor minorităților, pentru că astfel cu toții ne vom simți acasă,’ a spus candidatul PPMT.

Szilagyi Zsolt și președintele PPMT, Toro T. Tibor, au avansat ideea înființării unei noi formațiuni politice care s-ar putea numi Partidul Ardelenilor, ori a unui Partid al Românilor din Transilvania. Ei au amintit de Partidului Moldovenilor care după ce a câștigat în alegerile din Iași a fost asimilat în PSD.

Invitată special la eveniment, scriitoarea Angela Tocilă a susținut, în context, că există un interes al înființării unui partid al ardelenilor, dar a remarcat lipsa de inițiativă în acest sens.

”Eu cred că există interes în acest sens, al înființării unui partid al ardelenilor, dar nu există inițiativă. Dar sunt absolut convinsă că ar fi un succes în Transilvania. (…) Sunt româncă, dar înainte de toate sunt ardeleancă. Nu militez pentru dezmembrarea statului român, poate nu îndrăznesc să o fac nici pentru federalizare, dar îndrăznesc să militez pentru autonomia financiară a tuturor provinciilor istorice, pentru că am convingerea că nu există altă șansă să prosperăm altfel,” a spus Angela Tocilă.

Candidatul PPMT la alegerile prezidențiale a mărturisit că scriitoarea, cunoscută pentru ”Scrisoarea unei ardelence către România”, este un exemplu pentru el, ”o locomotivă a schimbării gândirii, a mentalităților”.

La forumul organizat de PPMT au participat aproximativ o sută de oameni, Evenimentul s-a desfășurat în sala mare a Primăriei Oradea. Multe întrebări, puse în limba română sau maghiară, ale celor prezenți și-au primit răspunsul din partea organizatorilor: candidatul PPMT la alegerile prezidențiale Szilagyi Zsolt, președintele PPMT, Toro T. Tibor, Csomortany Istvan, lider PPMT Bihor sau Zatyko Gyula, președintele PPMT pe regiunea Partium-Oradea.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.