Rus își modifică părerea în privința trenurilor de mare viteză

Studiile de fezabilitate pentru transportul feroviar trebuie reactualizate pentru a fi adaptate la trenurile de mare viteză, în condiţiile în care se poartă discuţii cu o companie chineză pentru introducerea acestui tip de transport în România, susţine ministrul Transporturilor, Ioan Rus, informează Mediafax.

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă s-a ajuns la un acord cu chinezii pentru trenurile de mare viteză şi pe ce rute,  Rus a spus că în 15 octombrie va avea loc o discuţie cu o companie chineză pe această temă, astfel că trebuie reactualizate studiile de fezabilitate ale infrastructurii pentru trenuri cu viteze de 160 de kilometri pe oră la cele cu viteze de 300 de kilometri pe oră. „În 15 octombrie avem prima discuţie solidă cu o companie chineză, va fi o discuţie cu experţi, pentru că studiul de fezabilitate pentru o linie de tren de mare viteză nu e acelaşi cu studiul pentru o cale ferată normală. Ce avem noi, studii, trebuie reactualizate de către cei care ar intra în această competiţie, de la 160 kilometri pe oră, maximum ce vom avea noi, arată într-un fel infrastructura, la 300 de kilometri pe oră e un alt studiu de fezabilitate şi un alt proiect tehnic”, a spus Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor a precizat că experienţa României de a face proiecte tehnice „nu este extrem de mare” pentru trenuri care merg cu viteză de 300 de kilometri la oră. „Experienţa noastră de a face proiecte tehnice pentru trenuri care merg cu 300 de km pe oră nu este extrem de mare. Discuţia pe această variantă a fost Bucureşti – Iaşi şi dacă şi Guvernul Republicii Moldova va achiesa la o astfel de negociere, să se facă Bucureşti – Chişinău”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.