Se joacă la ”Ruleta rusească” în furnizarea gazelor către România

0

Livrările de gaze din Federația Rusă sunt, vineri, cu 13,6% mai mici decât cele normale, după ce Gazprom a anunțat pentru această zi o reducere și mai mare, de 30,7%, informează Departamentul pentru Energie, informează Agerpres.

„Pentru ziua de astăzi (vineri — n. r.), scăderea inițială anunțată de dispeceratul Gazprom din Sofia era de 30,7%, dar au revenit ulterior și au anunțat o scădere de 13,6% în raport cu nominalizările făcute de Transgaz, pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Concret, importul actual de la Gazprom este sub 0,14 milioane de metri cubi pe zi și, pentru ușurința comparației, importul actual este similar consumului actual total al unui oraș ca Botoșani sau Satu Mare sau consumului actual al CET Timișoara’, spun oficialii Departamentului.

Consumul actual total al României este de 25,5 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția internă de gaze naturale este de 31 de milioane de metri cubi pe zi.

Reducerea livrărilor din Federația Rusă are un impact foarte mic, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Importurile de gaze rusești au fost reduse joi cu 15%.

„Importurile de gaze din Rusia sunt în prezent la circa 0,14 milioane de metri cubi pe zi. Vorbim, așadar, despre un impact foarte mic al reducerii importurilor de gaze rusești. Volumul de gaz aflat deja în capacitățile de stocare este de aproximativ 2,8 miliarde metri cubi, cu aproximativ 1 miliard metri cubi mai mult decât obligația legală de stocare”, a explicat ministrul.

La începutul acestei luni, Nicolescu s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat și reprezentanți ai Transgaz.

Ambasadorul Rusiei la București nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze rusești către România, a anunțat la momentul respectiv Departamentul pentru Energie.

”Reamintim că au existat în ultima perioadă mai multe intenții anunțate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrărilor de gaze naturale către România. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singură astfel de intenție s-a și materializat într-o reducere efectivă a livrărilor. În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situația nu va continua în același registru”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

O zi mai târziu, rușii au întrerupt din nou livrările, cu 13%. Departamentul pentru Energie a susținut, în repetate rânduri, că populația nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri, chiar dacă rușii sistează total livrările până la primăvară.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.