Zgonea îl vrea pe deputatul Ştefan Stoica afară din Parlament

 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, că a discutat cu preşedintele ANI, Horia Georgescu, legat de cazul de incompatibilitate al deputatului PDL Ştefan Stoica, Zgonea arătând că acesta trebuie să-şi piardă mandatul.

Întrebat dacă a discutat cu Horia Georgescu despre cazul Ştefan Soica, Zgonea a răspuns: ”Da, domnia sa (Horia Georgescu – n.r.) are aceleaşi argumente ca şi mine. A zis: Unde-i lege nu-i tocmeală”. ”Mie nu-mi plac băieţii ăştia care se plimbă dintr-o funcţie în alta şi au ajuns în Parlament cu probleme din trecut, iar noi plătim întotdeauna”, a mai spus Zgonea.

El a arătat că, dacă ar fi în locul lui Stoica, ar demisiona, pentru că e incompatibil şi este într-o funcţie plătită de statul român.

Zgonea a mai spus că va discuta cu colegii din Biorul Permanent, adăugând că speră ca aceştia să aibă maturitatea să înţeleagă faptul că ”unde-i lege nu-i tocmeală” şi a adăugat că el nu poate pune pe ordinea de zi a plenului acest caz fără aprobarea Biroului.”Cred că data viitoare, colegii mei vor lua o decizie cu celeritate şi o s-o pun pe ordinea de zi cu prioritate şi vom lua act, după care vom publica vacantarea mandatului. Noi trebuie să respectăm legea şi nu trebuie să fim scut pentru niciun parlamentar. Domnia sa (Ştefan Stoica – n.r.) trebuie să plece din funcţie, este incompatibil”, a susţinut preşedintele Camerei.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să-l invite săptămâna viitoare pe preşedintele ANI pentru a discuta despre cazul deputatului Ştefan Stoica, declarat incompatibil, preşedintele Camerei Valeriu Zgonea precizând că este ”o chestiune delicată”.

Întrebat dacă luni va fi tranşat de plen şi cazul deputatului Ştefan Stoica, Zgonea a răspuns: ”Ştefan Stoica este o problemă foarte delicată. Am decis să amânăm dezbaterea acestei informări, că nu este un raport al Comisiei juridice şi colegii mei m-au rugat să invit conducerea ANI pentru a ne uniformiza punctele de vedere”.

El a spus atunci că, în condiţiile în care Comisia juridică nu a dat o decizie în acest caz, el nu poate să-şi asume răspunderea în numele Biroului Permanent de a lua act de încetarea mandatului deputatului Stoica.

”Pentru mine este important ca împreună cu ANI şi cu deciziile Curtii Constituţionale să nu avem actori relevanţi din statul român care se pot juca pe anumite interpretări. Plenul nu poate să ia act, pentru că nu există un text, eu trebuie să-mi adun o anumită responsabilitate în numele Biroului Permanent şi, deocamdată, aşa cum am spus şi săptămâna trecută, Comisia juridică mi-a răspuns: cartoful e la tine. Eu cred că Comisia juridică trebuie să fie extrem de serioasă, pentru că este a unui Parlamnet naţional dintr-un stat european şi să spună care sunt cauzele şi de ce Biroul Permanent trebuie să ia o decizie, neavând la bază niciun raport şi nicio opinie. Am stabilit de comun acord toţi liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului Permanent să invităm ANI să avem argumentele pro şi contra şi la decizia Curţii”, a adăugat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că le-a cerut preşedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, şi colegilor acestuia ”să nu se mai ascundă după cireş” şi să dea un punct de vedere al comisiei în cazul deputatului Ştefan Stoica.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a declarat că a trimis luni dimineaţă Biroului Permanent punctul de vedere al comisiei în cazul deputatului PDL Ştefan Stoica, declarat incompatibil, arătând că preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, nu a ştiut acest lucru, fiind la o ”consfătuire”.

”Vă reamintesc că pe cazul acesta, Ştefan Stoica, ne-am întâlnit de săptămâna trecută şi, în mod evident, dacă ne aflăm în situaţia în care această vacantare de post se datorează unei decizii rămase definitive, Comisia juridică nu are rol în piesă, practic nu trebuie să dea niciun raport, pentru că Regulamentul l-am schimbat din aceste considerentre, practic se ia act de această decizie în plenul Camerei”, a adăugat Ciucă.

El a mai spus că Biroul Permanent hotărăşte care este procedura de urmat, arătând că, ”dacă este situaţia unei decizii definitive, se pierde mandatul” .

”Biroul Permanent pune pe ordinea de zi şi plenul ia act printr-o hotărâre. Proiectul de hotărâre îl face Departamentul de lucrări în plen. Nu ştiu când se convoacă plenul, pentru că nu am atribuţii”, a mai spus Ciucă.

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat de mai multe ori Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a senatorului PNL Daniel Akos Mora şi a deputatului PDL Ștefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a declarat incompatibili, deciziile instanţei fiind definitive.

ANI a atras atenţia Parlamentului, recent, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului.

Agenţia precizează că, în conformitate cu dispoziţiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, „(3), neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ANI a constatat că deputatul PDL Ştefan Bucur Stoica, fost consilier judeţean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în 2009, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.