Bolivia își alege președintele
Aproximativ șase milioane de bolivieni sunt așteptați duminică la urne la alegerile generale ce ar urma să ducă la concretizarea sprijinului masiv de care se bucură președintele de stânga Evo Morales, acordându-i acestuia al treilea mandat și majoritatea absolută în parlament, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Birourile de vot se vor deschide la ora locală 08.00 (12.00 GMT) și se vor închide la ora locală 16.000 (20.00 GMT).
Votul este obligatoriu în Bolivia, neprezentarea la urne fiind pasibilă de o amendă ridicată, de circa 60 de dolari. Consumul de alcool a fost interzis 48 de ore înainte de vot și 12 ore după. Portul de arme de foc și reuniunile publice au fost de asemenea interzise.
Președintele Morales, care, conform sondajelor, ar obține aproape 69% din voturi, va vota în fieful său Chapare, în regiunea Cochabamba (centru), după care va reveni în capitală, unde, la palatul prezidențial, va aștepta rezultatele și va susține un discurs dacă, așa cum indică toate datele, va fi reales. Adversarul său, Samuel Doria Medina, din partea Uniunii Democrate (UD), magnat al cimentului și al lanțurilor de fast-food și rival al lui Morales și la precedentele două alegeri prezidențiale, este cotat cu 18% din intențiile de vot.
Fostul președinte conservator Jorge Quiroga (9%) se plasează pe poziția a treia, în fața social-democratului Juan del Granado (3%) și a candidatului Partidului Verde, Fernando Vargas (2%).
Totuși, conform sondajelor, aproape 20% dintre electori se declară indeciși sau și-au anunțat intenția de a vota în alb. Aproximativ 60 de observatori de 22 de naționalități, mandatați de Organizația Statelor Americane, vor fi prezenți în diverse regiuni ale țării.
Ajuns la putere în 2006 cu 54% din voturi, Evo Morales, primul președinte amerindian al Boliviei, a fost reales triumfal în 2009 cu un scor de 64%. Cel mai vechi președinte în exercițiu de pe continent, el ar urma să fie reales din primul tur pentru un mandat de cinci ani.
Alegerile vor duce de asemenea la o reînnoire a Parlamentului, Senatul având 36 de membri, iar Camera Deputaților — 130.