Invazia amantelor în politică

Share:

Potrivit Dex-ului, amantă înseamnă persoana care întreține relații de dragoste cu o persoana de alt sex, fără a fi căsătorit cu aceasta; iubit2, ibovnic. – Din fr. amant, lat. amans, -ntis.

La o analiză, fie şi sumară, a vieţii politice postdecembriste, observăm că amantele, unele de profesie, au reuşit să ocupe funcţii tot mai importante în structurile administrative şi chiar politice ale statului român în mai toate guvernările, în mai toate coaliţiile de guvernare.

Dacă iniţial amantele, într-o proporţie covârşitoare, se mulţumeau cu statutul de secretară a şefului, încercând să obţină cât mai mult(e) din relaţia cu aceasta, cu timpul acestea au devenit tot mai avide de funcţii, influenţă, privilegii şi bani. De ce să se mulţumească cu un statut inferior, din care să fie excluse în cazul deciziilor importante, de ce să stea cu mână întinsă la soţii-politicieni infideli, care le puteau părăsi oricând în dauna unora mai tentante, cât timp puteau să impună acestora, prin tacticile arhicunoscute, să le cocoaţe în funcţii importante. Treptat-treptat, specia de amantă-politician a început să invadeze România, Parlamentul, administraţia publică. Avem amanta şefă de deconcentrată, amanta deputat sau senator, amanta prefect sau subprefect, amanta secretar de stat şi chiar ministru în diferite guvernări. Şi Doamne fereşte, să nu avem şi amanta preşedinte.

Amantele au ajuns să dea ora exactă a politicii româneşti. Nu se mai mulţumesc cu ce le pică de la sponsorii din politică. Nu se mai mulţumesc cu un buget limitat, cu mofturile sau toanele celor care îşi înşeală fără jenă soţiile. Amantele vor Putere. Cât mai multă Putere. Iau decizii în Parlamentul României, bat cu pumnul în masă, îşi asigură singure un stil de viaţă privilegiat. Amantele au imunitate, au în pixul lor, cum se spune, multe milioane de euro. Ce contează că profesionalismul este nul, că singurul lor atuu este tupeul şi aroganţa crasă? Contează doar că pun condiţii susţinătorilor săi. Mulţi români, de bună credinţă, se întreabă cum a ajuns X sau Y în Parlament sau într-o altă funcţie importantă. Răspunsul îl ştim cu toţii. Răspunsul ne doare pe fiecare dintre noi, cei care ne încăpăţânăm să credem că mult clamata competenţa îşi va căpăta locul pe care îl merită în administraţia centrală şi locală.

Este vizibil şi de pe Marte că Legislativul, Executivul, mai toate sferele Puterii, sunt pline până la refuz de amante care cer mai mult. Tot mai mult. Amante care cred că li se cuvine totul, care chiar cred că dacă sunt competente în pat, sunt capabile şi în viaţa publică. Ce este de făcut? Nimic, cât timp alarmant de mulţi dintre bărbaţii politicieni au încetat de mult să gândească cu creierul. Ei gândesc cu altceva. Problema este însă alta. Cine le dă dreptul acestor specimene aterizate în politică cu un singur scop şi anume propria căpătuială să îşi numească ţiitoarele în funcţii importante ale statului român? Cine le dă dreptul acestor politicieni care vând România, în fiecare zi, puţin câte puţin, să sfideze o populaţia ajunsă pe culmile disperării?

Din păcate, situaţia asupra căreia trag un serios semnal de alarmă continuă să se agraveze. În mod cert, nimeni nu pare dispus să facă ceva în această privinţă. Astfel că România va fi, în continuare, la cheremul unor târfe politice, fie ei bărbaţi care se vând asemeni unor târfe pe centură, fie dame de companie veritabile care îşi vând trupul al dracului de bine pentru o funcţie publică sau alta.

Invazia amantelor în politică va merge mai departe. De altfel, în fiecare zi, istoria politică postdecembristă se scrie în aşternuturi.

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.