Manifestanţii de la Hong Kong, fără şanse în faţa Beijingului

0

Manifestanţii prodemocraţie de la Hong Kong nu au „aproape nicio şansă” să schimbe poziţia Beijingului cu privire la introducerea sufragiului universal, a declarat duminică şeful Executivului local Leung Chun-ying la televiziune, relatează AFP.

Manifestanţii, conduşi de mişcări studenţeşti, paralizează sau perturbă o parte a oraşului Hong Kong de peste două săptămâni, reclamând candidaturi şi vot libere în viitorul scrutin pentru alegerea şefului Guvernului fostei colonii britanice, programat în 2017.

Beijingul acceptă principiul „o voce, un vot”, dar doreşte să menţină controlul asupra candidaturilor. Decizia a fost luată în august de către Comitetul Permanent (CP) al Adunării Naţionale Popolare (ANP- Parlamentul chinez), informează Mediafax.

Într-un interviu difuzat duminică de postul TVB, Leung Chun-ying apreciază că manifestanţii au „pierdut controlul” asupra mişcării lor şi i-a avertizat să nu-şi facă speranţe deşarte.”În cazul în care condiţia pentru obţinerea sufragiului universal în 2017 este să se şteargă pe picioare pe Legea fundamentală (Constituţie) şi decizia adoptată de către CP al ANP, ştim cu toţii că n-au aproape nicio şansă” de reuşită, a spus el.

Guvernul oraşului-stat Hong Kong a anulat joi o întâlnire cu studenţii, după ce manifestanţii au ameninţat, cu câteva ore mai înainte, cu intensificarea ocupării sectoarelor-cheie ale oraşului, în cazul în care nu vor obţine concesii.

Liderii studenţilor au îndemnat autorităţile să revină la masa negocierilor, catalogând răspunsul Guvernului drept o „glumă internaţională”. Însă dialogul pare compromis de-acum, iar manifestanţii au revenit cu miile, începând de vineri seara, în locurile ocupate, în pofida faptului că nu sunt la fel de numeroşi ca la începutul acţiunii, pe 28 septembrie.

Leung Chun-ying a lăsat să planeze ameninţarea unei intervenţii a poliţiei cu scopul de a-i disloca pe manifestanţi, fără să fie prea precis.”Am prefera să nu degajăm locurile (ocupate), dar, dacă va trebui s-o facem într-o zi, cred că poliţia va recurge la judecata sa profesionistă şi la antrenamentul în a utiliza forţa la un nivel minim”, a spus el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.